Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 13:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ αντιστρέφει περικοπές φόρων 32 δισ. στερλινών

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ αντιστρέφει περικοπές φόρων 32 δισ. στερλινών

Για την ακύρωση σχεδόν όλων των φορολογικών μέτρων που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του δεσμεύτηκε ο νέους υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης της Λιζ Τρας περιλαμβάνει την εγκατάλειψη των σχεδίων για μείωση του χαμηλότερου συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος από το 20% στο 19% καθώς και για  περικοπές στη φορολόγηση των μερισμάτων. Επίσης, αντιστρέφονται οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία εκτός μισθολογίου, οι επιστροφές ΦΠΑ για τους τουρίστες και το πάγωμα των δασμών στα ποτά.

Όπως είπε ο Χαντ, η αντιστροφή των μειώσεων στους φόρους αντιστοιχεί σε 32 δισ. στερλίνες τον χρόνο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι το ενεργειακό πακέτο που στοχεύει στην επιδότηση των λογαριασμών για καταναλωτές και επιχειρήσεις θα ισχύσει έως τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί, προκειμένου να μειωθεί το κόστος τους για τους φορολογούμενους.

«Κεντρική ευθύνη για κάθε κυβέρνηση είναι να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την οικονομική σταθερότητα», είπε. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές, αλλά κάθε κυβέρνηση μπορεί να δώσει σιγουριά για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

«Ενώ η πρωθυπουργός και εγώ είμαστε αφοσιωμένοι στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, την Παρασκευή ακούσαμε τις ανησυχίες για τον μίνι-προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο Χαντ.

Οι αγορές

Οι αγορές πανηγύρισαν τις ανακοινώσεις, με τη στερλίνα να ενισχύεται τουλάχιστον 1% έναντι του δολαρίου και τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων να υποχωρούν απότομα.

Μένει να φανεί εάν η στροφή αυτή θα ικανοποιήσει τόσο τους επενδυτές όσο και τους Τόρις που κινούνται για την απομάκρυνση της Λις Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο. 

Περίπου εκατό μέλη του κόμματος θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να αποπέμψουν την Τρας εντός της εβδομάδας, παρά την προειδοποίηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος ότι η κίνηση μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως γράφει η Daily Mail.

Τα εκατό και πλέον μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος φέρονται να ετοιμάζονται να επιδώσουν επιστολές με τις οποίες θα εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς την Τρας στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της επιτροπής των Τόρις που οργανώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη της ή του ηγέτη της παράταξης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ενώ τρίζει η καρέκλα της Τρας

Βρετανία: Συνομιλίες διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας με τον νέο ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Βρετανία: Η κυβέρνηση έκανε λάθη, παραδέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News