Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 10:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒοΕ: Καθησυχάζει τις αγορές μετά τον υπ. Οικονομικών 

ΒοΕ: Καθησυχάζει τις αγορές μετά τον υπ. Οικονομικών 

Μετά τον καινούργιο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ και τις δηλώσεις που θα κάνει προκειμένου να εφησυχάσει τις αγορές, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προέβη στην ίδια κίνηση. 

Η ΒοΕ δήλωσε σήμερα Δευτέρα, ότι έχει στη διάθεσή της διευκολύνσεις οι οποίες μπορούν να απορροφήσουν τις αναταράξεις στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η βρετανική κεντρική τράπεζα έβαλε τέλος στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΒοΕ επιβεβαίωσε ότι η παρέμβασή της με την παροχή ρευστότητας στα συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία δέχθηκαν κλυδωνισμούς από την καταιγίδα στις αγορές ολοκληρώθηκε την Παρασκευή όπως είχε προγραμματιστεί. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη δήλωση, η τράπεζα έχει ανοιχτές πολλές διευκολύνσεις με τις οποίες οι μετέχοντες στις αγορές μπορούν να εξασφαλίσουν μετρητά σε στιγμές πίεσης στις αγορές.

Η νέα αυτή δήλωση έχει στόχο να εφησυχασθούν οι επενδυτές οι οποίοι επιδόθηκαν σε μαζικό sell-off σε βρετανικά ομόλογα και στερλίνα, τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση για τον μίνι προϋπολογισμό από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Η BOE είπε ότι οι διευκολύνσεις που παραμένουν ανοιχτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Η προσωρινή διευρυμένη διευκόλυνση Repo για εξασφαλίσεις που ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου θα παραμείνει διαθέσιμη μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία κλεισίματός της στις 10 Νοεμβρίου.
  • Οι τράπεζες έχουν επίσης πρόσβαση στη ρευστότητα από την υφιστάμενη διευκόλυνση για το μακροπρόθεσμο Repo, τη διευκόλυνση παράθυρο έκπτωσης και ένα εβδομαδιαίο repo σε δολάρια ΗΠΑ που υποστηρίζεται από τις διεθνείς γραμμές συναλλαγών. 
  • Επιπλέον, η BOE καθιστά διαθέσιμα αποθεματικά μέσω της διευκόλυνσης του βραχυπρόθεσμου Repo κάθε εβδομάδα, με σκοπό να διασφαλίσει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς παραμένουν κοντά στο τραπεζικό επιτόκιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ενώ τρίζει η καρέκλα της Τρας

Daily Mail: Βουλευτές των Τόρις θα προσπαθήσουν να αποπέμψουν τη Λιζ Τρας

Βρετανία: Συνομιλίες διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας με τον νέο ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News