Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ενώ τρίζει η καρέκλα της Τρας

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ενώ τρίζει η καρέκλα της Τρας

Επιταχύνει το σχέδιό του να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, σε μια νέα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, την ώρα που η καρέκλα της πρωθυπουργού Λιζ Τρας τρίζει.  

Τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπειτα από την αποπομπή του προκατόχου του, ο Χαντ θα κάνει σήμερα δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα για την «στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας».

Ο Χαντ μίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και τον επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Χρέους χθες Κυριακή, αναφέρει το Bloomberg. Στις 31 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει ένα πλήρες δημοσιονομικό σχέδιο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών πέρασε το Σαββατοκύριακο περιγράφοντας μια ριζικά διαφορετική δημοσιονομική προσέγγιση από το σχέδιο της Τρας, λέγοντας ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν και οι δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν, αφότου οι κινήσεις του προκατόχου του κλόνισαν την εμπιστοσύνη των αγορών και προκάλεσαν sell off σε ομόλογα, μετοχές και στερλίνα.

Σε ράλι η στερλίνα

Η στερλίνα ενισχύθηκε στην Ασία τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών για αντιστροφή του πακέτου μειώσεων φόρων της Τρας.

Ειδικότερα, η στερλίνα ενισχύθηκε έως και κατά 0,9% στα 1,1273 δολάρια, αφότου ο Χαντ είπε την Κυριακή στο BBC ότι τίποτα δεν αποκλείεται στο ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί το σχέδιο της πρωθυπουργού.

Τρίζει η καρέκλα της Λιζ Τρας

Εν τω μεταξύ, περίπου εκατό μέλη των Τόρις θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να αποπέμψουν τη Λιζ Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο εντός της εβδομάδας, παρά την προειδοποίηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος ότι η κίνηση μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως γράφει η Daily Mail.

Τα εκατό και πλέον μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος φέρονται να ετοιμάζονται να επιδώσουν επιστολές με τις οποίες θα εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς την Τρας στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της επιτροπής των Τόρις που οργανώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη της ή του ηγέτη της παράταξης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Daily Mail: Βουλευτές των Τόρις θα προσπαθήσουν να αποπέμψουν τη Λιζ Τρας

Βρετανία: Συνομιλίες διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας με τον νέο ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Βρετανία: Η κυβέρνηση έκανε λάθη, παραδέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News