Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 15:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ο Jeremy Hunt νέος ΥΠΟΙΚ – Συνέντευξη Τύπου δίνει η Truss

Βρετανία: Ο Jeremy Hunt νέος ΥΠΟΙΚ – Συνέντευξη Τύπου δίνει η Truss

(upd 16:15) Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απομάκρυνση του Kwasi Kwarteng , ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο Hunt , 55 ετών, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Boris Johnson στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Rishi Sunak στην αναμέτρησή του με τη σημερινή πρωθυπουργό Liz Truss.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, Chris Philp, πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Edward Argar, ο οποίος έχει διατελέσει αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπουργός Υγείας. Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Truss θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 4:30 ώρα Ελλάδος.

Η παραίτηση του Kwarteng

Nωρίτερα την παραίτησή του υπέβαλε και επισήμως ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Kwasi Kwarteng μετά από αίτημα της πρωθυπουργού Liz Truss, η οποία ετοιμάζεται να αντιστρέψει τον μίνι-προϋπολογισμό που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές.

 

«Το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει δραστικά από τότε που παρουσιάσαμε το πλάνο ανάπτυξης στις 23 Σεπτεμβρίου. Μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας και τους εξαιρετικούς αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, αντιδράσαμε στα γεγονότα των αγορών και συγχαίρω τους αξιωματούχους μου για την αφοσίωσή τους», αναφέρει στην επιστολή παραίτησης του ο Kwarteng.


 

Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό τώρα, καθώς προχωράμε μπροστά να τονίσουμε την δέσμευση της κυβέρνησης στην δημοσιονομική πειθαρχία. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο θα παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση και σκοπεύω να υποστηρίξω εσένα και τον διάδοχο μου από τα μετόπισθεν». 

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε στην επιστολή της προς τον Κουάρτενγκ.

Η πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει συνέντευξη τύπου σήμερα, με την Telegraph να μεταδίδει ότι σκοπεύει να ανεβάσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% τον Απρίλιο, σε μία δεύτερη στροφή από τα όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Υπενθυμίζεται ότι ο Kwarteng σκόπευε να «παγώσει» τον συντελεστή στο 19%. Η εγκατάλειψη της πολιτικής αυτής θα ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά σχεδόν με 19 δισ. στερλίνες. Σημειώνεται πως η θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικών, από την οποία αποπέμπεται ο Philp, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαχείρηση των κρατικών ταμείων.

Πέφτει η στερλίνα

Μετά την ανακοίνωση περί αποπομπής του Kwarteng, η βρετανική λίρα διολίσθησε κατά 1,4% έναντι του δολαρίου, μετά από ένα εικοσιτετράωρο έντονων διακυμάνσεων. Λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδος και αφότου ο βρετανικός Τύπος έχει γεμίσει με δημοσιεύματα περί αναδίπλωσης της βρετανικής κυβέρνησης στον «μίνι- προϋπολογισμό», η στερλίνα αξίζει μόλις 1,12 δολάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες και σήμερα το πρωί, η λίρα έκανε ράλι λόγω της αβεβαιότητας από την φερόμενη ανατροπή της νέας κυβέρνησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΒΒC: «Καρατομήθηκε» ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News