Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΒC: «Καρατομήθηκε» ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

ΒΒC: «Καρατομήθηκε» ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

(Upd 14:32) Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Kwasi Kwarteng, μόλις απολύθηκε μετέδωσε το BBC πριν από λίγο. 

Nωρίτερα, οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι ο Kwasi Kwarteng θα απολυθεί από υπουργός Οικονομικών, καθώς η Liz Truss ετοιμάζεται να αντιστρέψει τον μίνι-προϋπολογισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών επιστρέφει εσπευσμένα από την Ουάσιγκτον όπου βρισκόταν, καθώς εντείνονται τα δημοσιεύματα που θέλουν την νέα κυβέρνηση της Liz Truss να οδηγείται σε αναδίπλωση των δημοσιονομικών σχεδίων της, κατόπιν της αναταραχής που προκλήθηκε στις αγορές.

«Μαθαίνω ότι ο Kwasi Kwarteng θα απολυθεί από υπουργός Οικονομικών, καθώς η Liz Truss ετοιμάζεται να αντιστρέψει τον μίνι-προϋπολογισμό», γράφει στο Twitter ο Steven Swinford, πολιτικός συντάκτης των Times. «Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα τον αντικαταστήσει».

Η πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει συνέντευξη τύπου σήμερα, με την Telegraph να μεταδίδει ότι σκοπεύει να ανεβάσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% τον Απρίλιο, σε μία δεύτερη στροφή από τα όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Υπενθυμίζεται ότι ο Kwarteng σκόπευε να «παγώσει» τον συντελεστή στο 19%. Η εγκατάλειψη της πολιτικής αυτής θα ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά σχεδόν με 19 δισ. στερλίνες.

Το υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν, μεταδίδει το Reuters.

Truss και Kwarteng δέχονται τεράστιες πιέσεις να αντιστρέψουν το δημοσιονομικό τους σχέδιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη προς αυτούς έχει καταρρεύσει και συνάδελφοί τους μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους, μόλις 37 ημέρες αφότου ανέλαβαν την εξουσία. 

Επιστρέφει άρον-άρον από Ουάσιγκτον

Άλμα σημειώνουν σήμερα τα βρετανικά ομόλογα, εν μέσω προσδοκιών ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει πίσω στα σχέδιά της για μειώσεις φόρων.

Το ράλι κλείνει μία ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές, με τα ομόλογα και τη λίρα να σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις, εν μέσω έντονων αλλαγών του κλίματος για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 4% αφότου αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 την Τετάρτη.

Τα στοιχήματα υπέρ μιας αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής πυροδοτήθηκαν από την εσπευσμένη επιστροφή του νέου υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng από τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον, εν μέσω δημοσιευμάτων που θέλουν την κυβέρνηση της Liz Truss να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει ένα κεντρικό κομμάτι του σχεδίου της για μείωση φόρων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Kwarteng άφησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από όλο τον κόσμο στην Ουάσιγκτον για να επιστρέψει στο Λονδίνο και να είναι μαζί με το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να χρηματοδοτηθεί το δημοσιονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι οι έντονες αντιδράσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναδίπλωση. «Δεν θα προχωρήσουμε στην κατάργηση του συντελεστή 45%. Ακούσαμε και το καταλάβαμε», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε χθες για συνεδρίαση του ΔΝΤ, τόνισε: «η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην υιοθέτηση του αναπτυξιακού σχεδίου». 

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Οι αγορές είναι νευρικές σήμερα, καθώς η Παρασκευή αποτελεί και την τελευταία ημέρα της παρέμβασης της Τράπεζας της Αγγλίας στα ομόλογα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες επιμένουμε ότι η τρέχουσα κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολιτική και επομένως, η λύση πρέπει να δοθεί από την πολιτική. Πρέπει ακόμα να μάθουμε τις λεπτομέρειες της οπισθοχώρησης, αλλά η κίνηση της κυβέρνησης θα πρέπει να μειώσει κάπως τις πιέσεις στην αγορά των βρετανικών ομολόγων και στην Τράπεζα της Αγγλίας», λέει στο Bloomberg ο Mohit Kumar της Jefferies International.

 Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, έχει αποκρούσει τις προσδοκίες ότι η παρέμβασή του, που έχει στόχο να εξομαλύνει τις πιέσεις που δέχονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία εξαιτίας της κατάρρευσης των ομολόγων, θα επεκταθεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Επιστρέφει άρον-άρον από Ουάσιγκτον ο ΥΠΟΙΚ – Αναδίπλωση προεξοφλούν τα ομόλογα

Ράλι για την στερλίνα: Έρχεται αναδίπλωση στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης

Βρετανία: Η Λιζ Τρας παίρνει πίσω τη μείωση των φόρων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News