Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 13:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απώλεια εμπιστοσύνης που προκάλεσε ο λεγόμενος  «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης και είχε ως αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να δανείζεται ακριβότερα και από την Ελλάδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναστείλει την έναρξη των πωλήσεων κρατικών ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και θα αρχίσει προσωρινά να αγοράζει ομόλογα μακρινής λήξης.

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1957, καθώς οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά από την αγορά, έπειτα από τις μεγάλες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση, προκαλώντας μεταξύ άλλων και την κριτική του ΔΝΤ.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των βρετανικών επενδύσεων, που πλήττει ιδιαίτερα τα μακροπρόθεσμα ομόλογα. «Εάν η δυσλειτουργία σε αυτήν την αγορά συνεχιζόταν ή επιδεινωνόταν, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη σύσφιγξη των χρηματοδοτικών συνθηκών και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε.

«Σύμφωνα με τον στόχο της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και να μειώσει τυχόν κινδύνους από μετάδοση της αναταραχής στους όρους των πιστώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι θα ξεκινήσει από σήμερα προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Ο στόχος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για μείωση των θέσεών της στα βρετανικά ομόλογα κατά 80 δισ. λίρες τον χρόνο παραμένει αμετάβλητος, με τις πρώτες πωλήσεις ομολόγων, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα, να πραγματοποιούνται στις 31 Οκτωβρίου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Ζημιές 500 δισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα έφερε η Λις Τρας

Bond vigilantes: Οι τιμωροί των ομολόγων επέστρεψαν

Βρετανία: Προσπάθεια στήριξης των αγορών από κεντρική τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News