Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματαγορά ΗΠΑ: Αντιμέτωπη με περικοπές θέσεων εργασίας από την αύξηση των επιτοκίων

Κτηματαγορά ΗΠΑ: Αντιμέτωπη με περικοπές θέσεων εργασίας από την αύξηση των επιτοκίων

Κτηματομεσίτες, μεσίτες υποθηκών και εκτιμητές προετοιμάζονται για γενικευμένες περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς οι πωλήσεις κατοικιών βουλιάζουν εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων. Για όσους εργάζοναι στην αγορά στέγης των ΗΠΑ, ο αντίκτυπος της επιθετικά αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι απότομος και σοβαρός. 

Κτηματομεσίτες, μεσίτες υποθηκών, εκτιμητές και κατασκευαστικοί όμιλοι αναφέρουν ότι έχουν χάσει περίπου το 80% των εσόδων τους από το Μάρτιο, όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκιά της. Τα επιτόκια στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια διάρκειας 30 ετών, στο 6,6%, έχουν έκτοτε διπλασιαστεί και τώρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.  

Οι πωλήσεις κατοικιών βούλιαξαν καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού και ο φόβος της ύφεσης έχει αποθαρρύνει τους αγοραστές. Οι πωλήσεις τον Αύγουστο ήταν 20% χαμηλοτερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Κτηματομεσιτών.

«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1,5 εκατ. κτηματομεσίτες, όμως ο αριθμός αυτός θα μειωθεί 20% εντός 24 μηνών. Και δεν είναι οι μόνοι στην αγορά του real estate που εξαρτώνται από τον όγκο των συναλλαγών», αναφέρει ο Κεν Τζόνσον, οικονομολόγος του real estate της Florida Atlantic University.  

Πλήγμα έχουν υποστεί και οι πιστωτικοί όμιλοι που ειδικεύονται στην χορήγηση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Ήδη, η Wells Fargo περιέκοψε 200 θέσεις εργασίας, επικαλούμενη τις «κυκλικές αλλαγές» στο ευρύτερο περιβάλλον της στεγαστικής πίστης. Επίσης, Citigroup και JPMorgan Chase ανακοίνωσαν πρόσφατα περικοπές στο τμήμα χορήγησης στεγαστικών δανείων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News