Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα – Φουντώνουν τα σενάρια ύφεσης

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα – Φουντώνουν τα σενάρια ύφεσης

Σημαντικά συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών της S&P Global, σβήνοντας κατά πάσα πιθανότητα κάθε ελπίδα για αποφυγή της ύφεσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική υγεία του μπλοκ, διολίσθησε σε χαμηλά 20 μηνών, αγγίζοντας το 48,1 τον Σεπτέμβριο από το 48,9 του Αυγούστου. Σημειώνεται πως κάθε τιμή κάτω του 50 καταδεικνύει συρρίκνωση.

«Κάθε ελπίδα για αποφυγή της ύφεσης απομακρύνεται όλο και περισσότερο λόγω της μεγάλης πτώσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market.

«Η έρευνα δεν καταδεικνύει μόνο μία οικονομική συρρίκνωση που επιδεινώνεται, αλλά και επιδείνωση της εικόνας του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής αντιμετωπίζουν ένα συνεχώς μεγαλύτερο ρίσκο ακόμη πιο σκληρής προσγείωσης, όσο προσπαθούν να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ ετοιμάζεται και για περαιτέρω αύξηση στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών όσο και εκροών αυξήθηκαν αιφνίδια. Ο δείκτης τιμών εισροών PMI εκτινάχθηκε στο 77,1 από 72,3. Η άνοδος των τιμών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, σε συνδυασμό με το δυσοίωνο οικονομικό τοπίο έχουν καταστήσει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς, ενώ ασκούν καθοδικές πιέσεις στη βιομηχανία των υπηρεσιών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%

Ευρωζώνη: Εκτίναξη 43,3% στις τιμές παραγωγού – Υπερδιπλάσια η αύξηση στην ενέργεια

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ύφεση ακόμη και στο δυσμενές σενάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News