Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 27 μηνών η μεταποίηση τον Σεπτέμβριο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 27 μηνών η μεταποίηση τον Σεπτέμβριο

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη, εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης στον κόστος διαβίωσης, η οποία συγκρατεί τις δαπάνες των καταναλωτών, την ίδια ώρα που η αύξηση στις τιμές της ενέργειας περιορίζει την παραγωγή. 

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 48,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, από 49,6 μονάδες τον Αύγουστο και κατά την ελάχιστη τιμή χαμηλότερα της προκαταρκτικής ανάγνωσης των 48,5 μονάδων. Ο Σεπτέμβριος συνιστά τον τρίτο συναπτό μήνα κατά τον οποίο η δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης παραμένει υπό του ορίου των 50 μονάδων το οποίο διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας. 

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή έπεσε στις 46,3 μονάδες από 46,5, σηματοδοτώντας τον τέταρτο μήνα με τιμή υπό των 50 μονάδων.

«Ο συνδυασμός του μεταποιητικού κλάδου σε συρρίκνωση και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων θα προσθέσει περαιτέρω ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

«Εξαιρώντας τα αρχικά lockdowns της πανδημίας, οι μεταποιητές της Ευρωζώνης δεν έχουν αντιμετωπίσει μια κατάρρευση της ζήτησης και της παραγωγής σε κλίμακα τέτοιου εύρους όπως στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2009».

Η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού σάρωνε όλο τον κόσμο, ενώ τα αποθέματα των απούλητων τελικών προϊόντων διευρύνθηκαν καθώς τα εργοστάσια ανέβασαν τις τιμές προκειμένου να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος.

Όλα αυτά συνέβαλαν ούτως ώστε το κλίμα να επιδεινωθεί και ο δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή, ο οποίος αξιολογεί τις προοπτικές για το επόμενο έτος κατέγραψε σημαντική πτώση στις 45,3 μονάδες από 52,7, η χαμηλότερη μέτρησή του από τον Μάιο του 2020.

«Ο συνδυασμός του αυξανόμενου κόστους και της πτώσης της ζήτησης έχει επίσης ωθήσει εκ νέου τον Σεπτέμβριο τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο έτος πολύ χαμηλότερα, οδηγώντας με τη σειρά τους σε μειωμένες αγορές πρώτων υλών και χαμηλότερη αύξηση τ των θέσεων εργασίας, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα», καταλήγει ο Ουίλιαμσον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News