Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Επιφυλακτικές οι τράπεζες στην πίστωση σε εταιρείες εξαιτίας του πολέμου 

ΕΚΤ: Επιφυλακτικές οι τράπεζες στην πίστωση σε εταιρείες εξαιτίας του πολέμου 

Να περιορίσουν την πρόσβαση στην πίστωση στις επιχειρήσεις προτίθενται οι τράπεζες στην Ευρωζώνη κατά το β΄ τρίμηνο του 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία σκιάζει τις μελλοντικές προοπτικές και συγχρόνως τις καθιστά πιο επιφυλακτικές αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη. 

Τα ευρήματα της έρευνας επί της ουσίας επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι εκτιμούν ότι ενόσω ο πόλεμος μαίνεται και ο πληθωρισμός συνεχίζει να ίπταται, οι τράπεζες θα περιορίσουν τον δανεισμό και θα εμφανίζονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε μια περίοδο κατά την οποία κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Για μια άλλη εξέλιξη για την οποία προβληματίζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, είναι ότι οι υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών για τις καθημερινές ανάγκες θα περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημά τους. 

Ένα σημείο το οποίο επισημαίνει η ΕΚΤ στην έρευνά της, είναι ότι οι τράπεζες από το προηγούμενο τρίμηνο έχουν καταστήσει πιο αυστηρούς τους όρους πίστωσης και τα κριτήρια έγκρισης των δανείων, βλέποντας τις προκλήσεις που έχουν επιφέρει ο υψηλός πληθωρισμός και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Όπως υπογραμμίζει, οι συνθήκες θα είναι ακόμη πιο πιεστικές στη διάρκεια του τριμήνου που διανύουμε, από τη στιγμή που οι τράπεζες θα κοιτάξουν να διαφυλάξουν τους ισολογισμούς τους, την ώρα που θα παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής εξαιτίας των υψηλών τιμών. 

«Οι τράπεζες αναμένουν ένα σημαντικά πιο αυστηρό πλαίσιο στους όρους πίστωσης αναφορικά με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, κάτι που αντανακλά την αβεβαιότητα για τον οικονομικό αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επίδραση της λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής», υπογραμμίζει η ΕΚΤ στην τριμηνιαία της έρευνα. 

«Επιπλέον οι τράπεζες αναμένουν ένα πιο ήπια αυστηρό πλαίσιο αναφορικά με τους όρους που αφορούν τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά δάνεια και άλλου είδους δανεισμό προς τα νοικοκυριά», προσθέτει. 

Η ΕΚΤ αναμένει ότι ζήτηση για εταιρικά δάνεια θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, μια τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται ήδη από το προηγούμενο τρίμηνο. 

Όπως επισημαίνει το Reuters, την εν λόγω έρευνα την λαμβάνουν πολύ σοβαρα υπόψη τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και είναι σίγουρο ότι ο περιορισμός της πίστωσης στην οικονομία θα τους προβληματίσει σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη δείχνει να έχει βαλτώσει. 

Την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ κι ενώ δεν αναμένεται κάποια δραστική απόφαση, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι λεπτομέρειες του πώς θα αποσύρει τα μέτρα στήριξής της, με τον πληθωρισμό να δείχνει πλέον να είναι το μείζον πρόβλημα και όχι η οικονομική ανάπτυξη.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News