Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 10:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι να οριστεί ένας νέος, πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης αντί του TTF προσανατολίζεται πλέον η Κομισιόν, ενώ επίσης εξετάζει την κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο ομιλίας της σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «η υιοθέτηση ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι προσωρινή λύση μέχρι να έχουμε αναπτύξει ένα νέο δείκτη της Ε.Ε., ο οποίος θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να το επεξεργάζεται».

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να τεθούν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια για ολόκληρη την Ευρωπαίκή Ένωση, σε μία αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού για όλα τα κράτη μέλη.

Θωράκιση των ενεργειακών υποδομών

Στον απόηχο των φερόμενων σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών θεμελιώδους σημασίας, πραγματοποιώντας τεστ αντοχής και αξιοποιώντας δορυφόρους, ώστε να εντοπίζουν πιθανές απειλές.

«Τα σαμποτάζ εναντίον των αγωγών Nord Stream έχουν δείξει πόσο ευάλωτες είναι οι ενεργειακές μας υποδομές. Είναι υπέρ όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουμε καλύτερα αυτές τις υποδομές θεμελιώδους σημασίας», τόνισε η ίδια, ενώ ήδη ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχουν προαναγγείλει ενίσχυση της ασφάλειας σε τέτοιου είδους συστήματα.

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως για παράδειγμα η Νορβηγία, η οποία ήδη συμβάλλει σημαντικά στον εφοδιασμό της Ευρώπης στο πλαίσιο προσπαθειών για αντικατάσταση της ρωσικής ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Στο τραπέζι η καθιέρωση ενός νέου δείκτη τιμών στην Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Τα 3+1 μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί της ΕΕ

Gazprom: Επανεκκινεί τις ροές φυσικού αερίου προς Ιταλία

Ρωσία: Συμφωνία στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις – Τι ζήτησε η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News