Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 07:48
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Συμφωνία στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις – Τι ζήτησε η Ελλάδα

Ρωσία: Συμφωνία στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις – Τι ζήτησε η Ελλάδα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμβιβασμό για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει τη στήριξη για την επιβολή πλαφόν τιμών στις πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες, αναφέρουν πηγές του Bloomberg, με την επίσημη συμφωνία να αναμένεται σήμερα.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ το βράδυ της Τρίτης συζήτησαν τρόπους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο που θα είχε το νέο πακέτο σε χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα εξέφρασαν ανησυχίες για τους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και πίεσαν για διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού και τις πιθανές επιπτώσεις του, αναφέρει το Bloomberg.

Οι κυρώσεις θα προσθέσουν την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους περιορισμούς που ήδη ισχύουν στις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του. Όμως, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την εξαίρεση για το πετρέλαιο με τιμή κάτω από το πλαφόν που έχουν θέσει το G7 και άλλες χώρες.

Το πακέτο των κυρώσεων θα στοχεύει επίσης σε μια σειρά από άτομα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων των ρωσικών υπουργείων και ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων. Θα περιορίζει επίσης την πρόσβαση σε είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, με στόχο να  στερήσει σημαντικές τεχνολογίες από τον ρωσικό στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν την πλήρη απαγόρευση των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ενώ η ναυτιλία γλίτωσε από τους περιορισμούς. Οι περισσότερες από αυτές τις απαγορεύσεις πρόκειται να ισχύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου παράλληλα με την απαγόρευση αγορών ρωσικού αργού από την ΕΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Η ναυτιλία μπαίνει στο κάδρο των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Διαφωνίες και καθυστερήσεις στην Ε.Ε. για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Οι απειλές Πούτιν εντείνουν τις διεργασίες για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News