Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης τις ώρες αιχμής

Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης τις ώρες αιχμής

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, η ίδια επανέλαβε επίσης ότι θα προταθεί η εφαρμογή υποχρεωτικών μέτρων κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής. Επίσης, μεταξύ άλλων θα προταθεί και η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

«Θα προτείνουμε πλαφόν τιμών στο ρωσικό αέριο…Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τον φριχτό πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Προσχέδιο της πρότασης

Σύμφωνα με τους Financial Times, το πλαφόν θα τεθεί στα 200 ευρώ/μεγαβατώρα για τον ηλεκτρισμό από παραγωγούς εκτός του φυσικού αερίου. Το μέτρο στην περίπτωση που εγκριθεί από τα κράτη μέλη θα αφορά μεταξύ άλλων τα πάρκα ανεμογεννητριών, τους πυρηνικούς σταθμούς και τα εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία θα οφείλουν να ορίσουν όριο στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

‘Ενα τέτοιου είδους πλαφόν θα μιμείται «τα αποτελέσματα τα οποία θα ήταν προσδοκώμενα στην αγορά, εάν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες λειτουργούσαν κανονικά και δεν ήταν αντικείμενο εργαλειοποίησης της ενέργειας μέσω αναταραχών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της πρότασης.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οτιδήποτε ξεπερνά το πλαφόν και περνά στις επιχειρήσεις ενέργειας θα συγκεντρώνεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και θα διοχετεύεται στους καταναλωτές, κατά τον τρόπο που θα κρίνεται κατάλληλος από το κάθε κράτος.

Σε ό,τι αφορά την μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής θα προταθεί ο υποχρεωτικός περιορισμός κατά 5%. Σημειώνεται ότι ένας συνήθης τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου σε παράγοντες της βιομηχανίας είναι η αποζημίωση ή η δέσμευση για χαμηλότερους λογαριασμούς στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως αυτή την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Προς μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής

Πούτιν: «Ανοησία» το πλαφόν – Απειλεί με κλείσιμο της στρόφιγγας

Φυσικό αέριο: Οι αποθήκες ίσως αδειάσουν τον χειμώνα, λένε οι βιομηχανίες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News