Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 3% μετά την απρόσμενη μείωση της προσφοράς στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 3% μετά την απρόσμενη μείωση της προσφοράς στις ΗΠΑ

Σημαντική άνοδο καταγράφουν λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης οι τιμές πετρελαίου, μετά την απρόσμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και καυσίμων, αλλά και την υπαναχώρηση του δολαρίου από τα αρχικά υψηλά του, εξέλιξη που στήριξε τις τιμές εμπορευμάτων. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχυόταν περισσότερο από 3% διαμορφούμενη στα 89,50 δολάρια το βαρέλι, ,ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 81,70 δολάρια με άνοδο κοντά στο 4%. 

Το δολάριο άγγιξε νέο υψηλό δύο δεκαετιών έναντι καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη στην αρχή της συνεδρίασης προτού υπαναχωρήσει. Το ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθώς το κάνει πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 215.000 βαρέλια στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, με αυτά της βενζίνης να υποχωρούν κατά 2,4 εκατ.βαρέλια, καθώς η δραστηριότητα των διυλιστηρίων περιορίστηκε μετά από διάφορα προβλήματα. 

Στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου 190.000 βαρέλια ημερησίως, ποσότητα αντίστοιχη με το 11% της συνολικής παραγωγής, έμειναν εκτός εξαιτίας του τυφώνα Ίαν, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, εξέλιξη που ώθησε ξανά σε άνοδο και τις τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ. 

Η Goldman Sachs κατέβασε τον πήχη των προβλέψεών της για τις τιμές πετρελαίου το 2023, εν μέσω προσδοκιών για μικρότερη ζήτηση και την ισχυροποίηση του δολαρίου. Σημειώνει ωωστόσο ότι τα προβλήματα προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο σημαίνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις τιμές πετρελαίου προδιαγράφονται περισσότερο θετικές. 
  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News