Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 22:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ράλι άνω του 3% – Η πτώση όμως στην εβδομάδα συνεχίζεται

Πετρέλαιο: Ράλι άνω του 3% – Η πτώση όμως στην εβδομάδα συνεχίζεται

Περισσότερο από 3% αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου, βρίσκοντας στήριγμα στις απειλές για μείωση της προσφοράς, παρότι η αγορά οδεύει προς δεύτερη εβδομάδα απωλειών, καθώς οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις και οι περιορισμοί κατά του Covid 19 στην Κίνα σκιάζουν τις προοπτικές της ζήτησης. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εάν επιβληθούν περιορισμοί στις τιμές. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε κοντά στο 4% στα 92,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείτο στα 86,65 δολάρια με άνοδο άνω του 3%. 

«Τους επόμενους μήνες, η Δύση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διακοπής της προσφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία, εξέλιξη που θα ωθήσει σε άνοδο τις τιμές», ανέφερε ο Στέφεν Μπρένοκ της PVM. 
  
Ωστόσο, παρά το σημερινό ράλι, οι τιμές πετρελαίου οδεύουν σε πτώση και αυτή την εβδομάδα, με το brent να καταγράφει απώλειες 0,6% και το αργό 0,3%. Yπό την πίεση των ανησυχιών για τη ζήτηση, το brent έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα του Μαρτίου, οπότε είχε πλησιάσει το ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 
  
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος δεν προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει ξανά στρατηγικά αποθέματα πέραν των 180 εκατ.βαρελιών που αποφάσισε να απελευθερώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ είχε δηλώσει στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω χρήση στρατηγικών αποθεμάτων.

«Ο Λευκός Οίκος δεν στηρίζει νέα απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, καθώς θεωρεί ότι έχουν περιοριστεί κάπως οι ανησυχίες», σημειώνει ο Φίλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group.  
   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News