Business & Finance Τετάρτη 24/08/2022, 22:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταματά η δικαστική διαμάχη Exxon, Shell, Chevron με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας

Σταματά η δικαστική διαμάχη Exxon, Shell, Chevron με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας

Τέσσερις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου συμφώνησαν να τερματίσουν τις αγωγές των ΗΠΑ με τις οποίες από κοινού προσπαθούσαν να επιβάλουν διαιτητικές αποφάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Νιγηρίας, μετά την επίτευξη νέων συμφωνιών κοινής χρήσης πετρελαίου σε 5 τετράγωνα βαθέων υδάτων.

Δύο ομοσπονδιακοί δικαστές στις 22 Αυγούστου αποδέχθηκαν αιτήματα της Exxon Mobil, της Shell, της Chevron και της κρατικής εταιρείας Equinor ASA της Νορβηγίας να θέσουν σε αναμονή τις αγωγές τους κατά της Nigerian National Petroleum Co έτσι ώστε οι συμφωνίες να τεθούν σε ισχύ, πιθανότατα στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένεται να τερματιστεί στη συνέχεια η δικαστική διαμάχη.

Η NNPC ανανέωσε τις συμφωνίες της με τις τέσσερις εταιρείες και τη γαλλική TotalEnergies στις 12 Αυγούστου.

Αυτές οι συμφωνίες αφορούσαν πέντε τετράγωνα βαθέων υδάτων που οι αξιωματούχοι είπαν ότι θα μπορούσαν να παράγουν έως και 10 δισεκατομμύρια βαρέλια σε 20 χρόνια.

Η Exxon και η Shell προσπαθούσαν να επιβάλουν μια διαιτητική απόφαση 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της NNPC από το 2011, ενώ η Chevron και η Equinor προσπάθησαν να επιβάλουν μια απόφαση 995 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2015.

Και οι δύο απαιτήσεις προέκυψαν με βάση κατηγορίες ότι η NNPC αντλούσε περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι επιτρεπόταν βάσει συμβάσεων που χρονολογούνται από το 1993 και οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τις εταιρείες πετρελαίου να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για εξερεύνηση και ανάπτυξη.

Οι γεωτρήσεις έκτοτε έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και πρόσφατα η αξία τους έφτανε τα 4 δισ. δολ. σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Στις αντίστοιχες διαταγές τους, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Lorna Schofield απέρριψε την υπόθεση Exxon-Shell για να δοθεί χρόνος ώστε να τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες με την NNPC, ενώ ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Kevin Castel κράτησε την υπόθεση Chevron-Equinor για 45 ημέρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News