Business & Finance Πέμπτη 8/09/2022, 21:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε άνοδο άνω του 1% οι τιμές μετά τις απειλές Πούτιν

Πετρέλαιο: Σε άνοδο άνω του 1% οι τιμές μετά τις απειλές Πούτιν

Σε άνοδο επέστρεψαν οι τιμές πετρελαίου, που προς στιγμή έφθασε το 2%, μετά την χθεσινή πτώση τους σε χαμηλό επταμήνου, αφότου η Ρωσία απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της σε ορισμένους αγοραστές. 

Η αύξηση των τιμών έλαβε χώρα παρά την απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι τα παρατεταμένα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Κίνα και τα αυξανόμενα επιτόκια ανά τον κόσμο θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση την οικονομία και θα πλήξουν τη ζήτηση για καύσιμα. 

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν περίπου κατά 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας ενός συνδυασμού αύξησης των εισαγωγών και απελευθέρωσης έκτακτων αποθεμάτων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. 

«Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αποδίδεται από την απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων», αναφέρει αναλυτής της Price Futures Group. 

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει την ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων αργού, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ. Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραφε άνοδο 1,10% διαμορφούμενη στα 88,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείτο στα 83,27 δολάρια με άνοδο 1,6%. 

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, και οι δύο τιμές είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 5% για να κλείσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τα τέλη Ιανουαρίου. 
 
Η σημερινή άνοδος έχει εν μέρει να κάνει και με τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν η Ε.Ε. επιβάλει πλαφόν. Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου πρότεινε πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και όχι μόνο στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου. 
  
Η JP Morgan εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ+ ενδεχομένως να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως προκειμένου να εμποδίσει την καθοδική κεκτημένη ταχύτητα των τιμών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News