Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 22:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ λέει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου «ίσως να αυξήσουν την ανισότητα»

Το ΔΝΤ λέει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου «ίσως να αυξήσουν την ανισότητα»

Τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από τη Βρετανία πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Τρίτη, καλώντας τις βρετανικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής πιο στοχευμένης υποστήριξης σε οικογένειες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

«Παρακολουθούμε στενά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βρετανία και συνεργαζόμαστε με τις αρχές», είπε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτημα του Reuters μετά την πτώση της βρετανικής λίρας στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών εν μέσω ανησυχιών της αγοράς.

«Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Kwasi Kwarteng έστειλε στερλίνα και κρατικά ομόλογα σε ελεύθερη πτώση την Παρασκευή με έναν προϋπολογισμό που στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας με μείωση των φόρων και απότομη αύξηση του κρατικού δανεισμού.

Ο Kwarteng απάντησε λέγοντας ότι θα εκθέσει μεσοπρόθεσμα σχέδια περικοπής του χρέους στις 23 Νοεμβρίου, παράλληλα με τις προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείου Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού για την πλήρη κλίμακα του κρατικού δανεισμού.

Το ΔΝΤ κατανοεί ότι το «μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο» της Βρετανίας είχε σκοπό να βοηθήσει τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και να τονώσουν την ανάπτυξη μέσω φορολογικών περικοπών και μέτρων προσφοράς, αλλά τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να βάλουν τη δημοσιονομική πολιτική σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο προϋπολογισμός της 23ης Νοεμβρίου του Kwarteng θα παρέχει μια «πρώιμη ευκαιρία στην κυβέρνηση της Βρετανίας να εξετάσει τρόπους παροχής υποστήριξης πιο στοχευμένης και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα, ειδικά εκείνα που ωφελούν τα υψηλά εισοδήματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News