Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 09:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bond vigilantes: Οι τιμωροί των ομολόγων επέστρεψαν

Bond vigilantes: Οι τιμωροί των ομολόγων επέστρεψαν

Οι «τιμωροί των ομολόγων» επέστρεψαν, δηλώνει τώρα ο Ed Yardeni, ο βετεράνος οικονομολόγος που καθιέρωσε τον όρο  «bond vigilantes» τη δεκαετία του 1980.

Μόλις οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα τεράστια μέτρα νομισματικής στήριξης, οι τιμωροί των ομολόγων επέστρεψαν, γράφει ο Yardeni, εν μέσω του χειρότερου sell off των ομολόγων εδώ και δεκαετίες.  

Στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1976.  Τα βρετανικά ομόλογα έχουν χάσει 27% φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δείκτης Bloomberg Aggregate Total Return Index που παρακολουθεί τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από το προηγούμενο υψηλό του και συμπλήρωσε ένα σερί 8 πτωτικών ημερών.

Σε μια παρόμοια προειδοποίηση με εκείνη του Yardeni, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers προειδοποίησε με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter ότι η δημοσιονομική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει μια νομισματική κρίση για τη λίρα που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες συνέπειες και να υπονομεύσει τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

 «Το μέγεθος του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των προκλήσεών της», έγραψε στο Twitter ο Summers. «Η εκτίμησή μου είναι ότι η λίρα θα βρεθεί κάτω από την απόλυτη ισοτιμία τόσο με το δολάριο όσο και με το ευρώ».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ομόλογα: Ξέφυγαν οι βρετανικές αποδόσεις – Σε στάση αναμονής τα ιταλικά

Βρετανία: Προσπάθεια στήριξης των αγορών από κεντρική τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών

Βρετανία: «Ουδέν σχόλιο» για την κατάρρευση της λίρας και τις πιέσεις στα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News