Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στερλίνα: Επέτειος της «Μαύρης Τετάρτης» με πτώση στα χαμηλά 37 ετών

Στερλίνα: Επέτειος της «Μαύρης Τετάρτης» με πτώση στα χαμηλά 37 ετών

Κάτω από τα 1,14 δολάρια, για πρώτη φορά από το 1985, έπεσε η στερλίνα, καθώς ο συνδυασμός του ισχυρού δολαρίου και των ανησυχιών για μια ενδεχόμενη ύφεση και για τα λεγόμενα «Trussonomics» πιέζουν το βρετανικό νόμισμα. Μάλιστα, η πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών σημειώθηκε στην επέτειο της «Μαύρης Τετάρτης». Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992 η στερλίνα βρέθηκε στο στόχαστρο κερδοσκοπικών trades, με αποτέλεσμα να βγει από το Exchange Rate Mechanism, το σύστημα διασύνδεσης μιας σειράς ευρωπαϊκών νομισμάτων. Η αδυναμία της Τράπεζας της Αγγλίας να στηρίξει το νόμισμα, τότε, ήταν μία στιγμή πολιτικής ταπείνωσης για την κυβέρνηση του Λονδίνου αλλά και θριάμβου για τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σορος, ο οποίος έβγαλε 1 δισ. δολάρια ποντάροντας στην πτώση της στερλίνας και έμεινε γνωστός ως «ο άνδρας που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας».

Τριάντα χρόνια μετά, η στερλίνα έχει χάσει το 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Εάν κλείσει τη χρονιά με διψήφιο ποσοστό πτώσης έναντι του δολαρίου, θα είναι μόλις η τέταρτη φορά που αυτό συμβαίνει από το 1992.

Οι ανησυχίες ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς ύφεση πιέζουν το νόμισμα, παρότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη προχωρήσει σε έξι αυξήσεις επιτοκίων και αναμένεται να κάνει άλλη μία –ενδεχομένως τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμή- την επόμενη εβδομάδα. Τις πιέσεις επιτείνουν οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις δαπανών τις οποίες υποσχέθηκε η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, η οποία αναμφισβήτητα κληρονόμησε ένα οικονομικό χάος.

Η νέα πρωθυπουργός επέκρινε έντονα την Τράπεζα της Αγγλίας για την αποτυχία της να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία των Συντηρητικών. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της, η Τρας τάχθηκε υπέρ των μειώσεων στους φόρους προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η βρετανική οικονομία εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,2% τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,4%. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και με την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ να αποτελεί εθνική αργία για τους Βρετανούς, φαίνεται ότι η οικονομία θα εμφανίσει αρνητικό πρόσημο και το τρέχον τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε τεχνικά σε ύφεση.

Κρίσιμο για την πορεία της βρετανικής οικονομίας θεωρείται το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων έναντι της κρίσης ακρίβειας, με τους οικονομολόγους της AXA Investment Managers να σημειώνουν ότι η στήριξη των πραγματικών εισοδημάτων και της ανάπτυξης ενδεχομένως να είναι αρκετή για να αποτραπεί η βύθιση Βρετανίας σε μία παρατεταμένη ύφεση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τρας ανακοίνωσε ένα έκτακτο πακέτο που θα κοστίσει πάνω από 130 δισ. στερλίνες και περιλαμβάνει πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών στις 2.500 λίρες ετησίως για δύο χρόνια, εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις για τους επόμενους έξι μήνες και άλλα μέτρα στήριξης για τους κλάδους που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Σημειώνεται ότι η Λιζ Τρας είχε ταχθεί κατά της ιδέας της άμεσης παρέμβασης του κράτους στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, όμως άλλαξε γνώμη μόλις ανέβηκε στην πρωθυπουργία. Για αυτό και οι οικονομολόγοι περιμένουν να δουν εάν θα κάνει αντίστοιχη στροφή, εγκαταλείποντας και άλλες από τις αρχές της, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται η οικονομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Με χαμηλές ταχύτητες το ΑΕΠ τον Ιούλιο

Βρετανία: Παγώνουν για δύο χρόνια οι τιμές ενέργειας – Πλαφόν στις 2.500 στερλίνες ετησίως

Βρετανία: Ποιός είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας – Στενός συνεργάτης της Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News