Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ζημιές 500 δισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα έφερε η Λις Τρας

Βρετανία: Ζημιές 500 δισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα έφερε η Λις Τρας

Τα 500 δισ. δολάρια ξεπερνούν οι ζημιές στις μετοχές και τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία, καθώς οι μεγάλες περικοπές φόρων κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Τρας ανέλαβε το τιμόνι της Βρετανίας σε μια εποχή που η οικονομία της αντιμετώπιζε ήδη το φάσμα της ύφεσης. Όμως οι νέες δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησής της πυροδότησαν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός και ο δανεισμός θα εκτιναχθούν, την ώρα που τα επιτόκια αυξάνονται ραγδαία. Το αποτέλεσμα είναι ένα σαρωτικό sell off που έστειλε τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό και γέννησε σενάρια και φήμες για έκτακτη παρέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Η εμπιστοσύνη απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχθεί πλήγμα εν μέσω διάφορων ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας και για την κατεύθυνση που παίρνει η κυβέρνηση της Τρας», δήλωσε στο Bloomberg η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown. «Μόνο μια αναστροφή σε ό,τι αφορά τις γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να αποκαταστήσει σημαντικά την αισιοδοξία, αλλά η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της».

Ο δείκτης FTSE 350, ο οποίος περιλαμβάνει τις μετοχές του FTSE 100 και του FTSE 250, έχει πλέον χάσει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν η Τρας εκλέχθηκε στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Στο ίδιο διάστημα, ο δείκτης κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε πάνω από 160 δισ. στερλίνες (173 δισ. δολάρια) από την αξία του, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

 «Αυτό που έκανε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν να πει ‘ας  πάνε στο καλό οι προοπτικές του πληθωρισμού, θα σκεφτούμε μόνο την ανάπτυξη’», εξηγεί η Σίμα Σαχ, επικεφαλής στρατηγικής της Principal Global Investors. «Οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν μόνο υψηλότερα και θα αναιρέσουν μεγάλο μέρος της θετικής επίδρασης στην οικονομία από τις μειώσεις φόρων», σημειώνει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Bond vigilantes: Οι τιμωροί των ομολόγων επέστρεψαν

Βρετανία: Προσπάθεια στήριξης των αγορών από κεντρική τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών

Flash crash «χτύπησε» τη λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News