Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 17:45
BLOOMBERG

Τα χειρότερα έπονται στην ενέργεια: Μετά το 2025 θα υποχωρήσουν οι τιμές

Τα χειρότερα έπονται στην ενέργεια: Μετά το 2025 θα υποχωρήσουν οι τιμές

Ενόσω οι ηγέτες της Ευρώπης εστιάζουν στην επιβίωση του μπλοκ αυτόν τον χειμώνα, πολλοί είναι οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στον κλάδο της ενέργειας το 2023 θα είναι ακόμα χειρότερη και ότι θα προβλήματα θα επιλυθούν ακόμη αργότερα.

Ειδικότερα, η έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων όταν οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσκολότερη η προετοιμασία για τις επόμενες περιόδους υψηλής κατανάλωσης. Παράγοντες του κλάδου της ενέργειας που μίλησαν στο Bloomberg προειδοποιούν ότι δεδομένης της έλλειψης μίας άμεσης λύσης, οι πιέσεις στην αγορά θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2025.

«Η Ευρώπη ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα. Τα κράτη ενδέχεται να μην μπορούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης το επόμενο καλοκαίρι στον βαθμό που κατάφεραν φέτος», δήλωσε στο Bloomberg ο Niek Den Hollander, εμπορικός διευθυντής της γερμανικής Uniper.

«Κάποια στιγμή μεταξύ 2025 και 2027 είναι που θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να υποχωρούν στα επίπεδα των αρχών του 2021», προέβλεψε ο Ed Morse, επικεφαλής έρευνας προϊόντων στην Citigroup, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα εξαγωγής LNG «δεν αυξάνεται εν μία νυκτί».

Δεδομένης της εξάρτησης που ανέπτυξε τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια, «θα προκληθεί καταστροφή στη ζήτηση. Ο κόσμος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζει. Θα οδηγούμε το αυτοκίνητό μας σπανιότερα, θα ανοίγουμε τη θέρμανση πιο αραιά, θα ανοίγουμε τα φώτα πιο σπάνια και θα πρέπει να ζούμε με μία περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της Tellurian.

«Θα επιστρέψουμε σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Οι διακυμάνσεις στις τιμές ήρθαν για να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Helge Haugane, αντιπρόεδρος της νορβηγικής Equinor.

Η πρόταση της Κομισιόν

Όντας αντιμέτωπη με την χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Όπως σημείωσε πριν από λίγες ώρες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον δημοσιογράφων θα προταθεί επίσης η εφαρμογή υποχρεωτικών μέτρων κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής. Επίσης, μεταξύ άλλων θα προταθεί και η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

«Θα προτείνουμε πλαφόν τιμών στο ρωσικό αέριο…Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τον φριχτό πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Το πρόβλημα

Ωστόσο, το πρόβλημα που εκκρεμεί είναι η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο πέρυσι κάλυψε το 40% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφότου η Gazprom διέκοψε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream ενδέχεται να ακολουθήσει και η διακοπή του εφοδιασμού μέσω της Ουκρανίας.

«Εάν ο τελικός σκοπός του Κρεμλίνου είναι να στερέψουν εντελώς τα αποθέματα της Ευρώπης σε ρωσικό αέριο, τότε σίγουρα ο εφοδιασμός μέσω της Ουρανίας βρίσκεται σε κίνδυνο», προειδοποίησε μιλώντας στο Bloomberg η Laura Page, αναλυτής στην εταιρεία ενεργειακών δεδομένων Kpler.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτν χαρακτήρισε «ανόητους» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, λέγοντας όμως ότι η πιθανή επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «άλλη μία ανοησία» και απειλώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Μόσχα θα κλείσει τη στρόφιγγα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης τις ώρες αιχμής

Πούτιν: «Ανοησία» το πλαφόν – Απειλεί με κλείσιμο της στρόφιγγας

Φυσικό αέριο: Οι αποθήκες ίσως αδειάσουν τον χειμώνα, λένε οι βιομηχανίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News