Κόσμος Τετάρτη 7/09/2022, 13:15
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Ανοησία» το πλαφόν – Απειλεί με κλείσιμο της στρόφιγγας

Πούτιν: «Ανοησία» το πλαφόν – Απειλεί με κλείσιμο της στρόφιγγας

«Ανόητους» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, λέγοντας πάντως ότι η πιθανή επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι «άλλη μία ανοησία» και απειλώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Μόσχα θα κλείσει τη στρόφιγγα.

«Ο Nord Stream 1 είναι πρακτικά κλειστός τώρα. Υπάρχει διαρροή λαδιού, είναι μία πιθανώς εκρηκτική κατάσταση, ένας κίνδυνος πυρκαγιάς.  Η τουρμπίνα δεν μπορεί να δουλέψει.  Δώστε μας τουρμπίνες και θα ανοίξουμε τον Nord Stream αύριο, αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο Eastern Economic Forum στο Βλαδιβοστόκ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν η Ευρώπη προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε η Μόσχα θα αθετήσει τα συμβόλαια παραγωγής της.

Η Ρωσία κερδίζει από τον πόλεμο

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει βγει κερδισμένη, όχι χαμένη, από τη σύγκρουση με την Ουκρανία, γιατί ακολουθεί ένα νέο εθνικό μονοπάτι, που θα αποκαταστήσει τη δύναμή της στο παγκόσμιο σκηνικό.

«Δεν έχουμε χάσει τίποτα και δεν θα χάσουμε τίποτα. Ό,τι είναι περιττό, επιβλαβές και ό,τι μας αποτρέπει από το να πάμε μπροστά θα απορριφθεί», είπε απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε.

«Σε ο,τι αφορά τα όσα κερδίσαμε, θα έλεγα ότι το βασικό όφελος είναι η ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας μας και αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν τώρα. Αυτό τελικά θα ενισχύσει τη χώρα μας εκ των έσω», είπε.

Αναγνώρισε, όμως, ότι η σύγκρουση έχει πυροδοτήσει «κάποια πόλωση» τόσο στον κόσμο όσο και στη Ρωσία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ενεργειακή κρίση: Ποιες χώρες πλουτίζουν από την εκτίναξη των τιμών

Goldman Sachs: Οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ

Φυσικό αέριο: Οι αποθήκες ίσως αδειάσουν τον χειμώνα, λένε οι βιομηχανίες  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News