Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Πάουελ δεν είναι πιθανό να πει στους επενδυτές αυτό που θέλουν να ακούσουν

Ο Πάουελ δεν είναι πιθανό να πει στους επενδυτές αυτό που θέλουν να ακούσουν

Οι επενδυτές αναζητούν νέα καθοδήγηση στην ομιλία του Jackson Hole του προέδρου της Federal Reserve Τζέρομ Πάουελ, στο Ουαϊόμινγκ, την Παρασκευή, αλλά θα μπορούσε αντ’ αυτού να δώσει το ίδιο μήνυμα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, απλώς με πολύ πιο σκληρή θέση.

Ο Πάουελ αναμένεται να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη που διαθέτει για να καταπνίξει τον πληθωρισμό. Είναι επίσης πιθανό να επισημάνει ότι αφού η Fed ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, Θα τα διατηρήσει εκεί, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα αρχίσει πραγματικά να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Οι παρατηρητές της Fed λένε ότι ο Πάουελ είναι επίσης απίθανο να δώσει ουσιαστικές ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα ή τρία τέταρτα της μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 21 Σεπτεμβρίου. Αντ’ αυτού, ο Πάουελ πιθανότατα θα επαναλάβει ότι η πολιτική της Fed εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Πριν από τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, υπάρχει μια άλλη σημαντική έκθεση για την απασχόληση την επόμενη Παρασκευή και ο δείκτης τιμών καταναλωτή Αυγούστου στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στοιχηματίζει ότι μια αύξηση κατά τρία τέταρτα -ή 0,75% – είναι πιο πιθανή στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 της μονάδας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Το επιτόκιο των Fed Funds κυμαίνεται πλέον από 2,25% έως 2,5% και η Fed στοχεύει σε τελικό επιτόκιο ή τερματικό επιτόκιο από 3,50% έως 3,75% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Η πρόκληση για τον Πάουελ είναι ο τόνος που θα υιοθετήσει. Νομίζω ότι τον Ιούλιο του φάνηκε ελαφρώς υπερβολικά ήπιος και όχι αρκετά επιθετικός», δήλωσε ο David Page, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην AXA Investment Managers. «Νομίζω ότι αυτό θέλει να το αποφύγει τώρα, με τις αγορές να περιμένουν από αυτόν να είναι σχετικά επιθετικός…. Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι προσδοκιών… Γίνεται θέμα λεπτής μελωδίας».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News