Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα υψηλά το φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκε στα 300 ευρώ

Σε νέα υψηλά το φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκε στα 300 ευρώ

Σε νέα υψηλά αναρριχήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, νωρίτερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ άγγιξαν τα 300,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λίγο πριν τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος, το Brent βρισκόταν στην περιοχή των 101,57 δολαρίων το βαρέλι, ενώ επίσης ανοδικά κινείται και το αμερικανικό αργό, το οποίο αγγίζει τα 95 δολάρια.

Ήδη από την αρχή του έτους, η ποσότητα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γηραιά Ήπειρο έχει μειωθεί κατά περίπου 75%, ενώ στις 31 Αυγούστου οι ροές από τον αγωγό Nord Stream 1 πρόκειται να διακοπούν πλήρως για τρεις ημέρες, εντείνοντας την πίεση στις τιμές ενέργειας. Σημειώνεται πως η ρωσική Gazprom προχωρά στην προσωρινή διακοπή επικαλούμενη λόγους συντήρησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το πρώτο πακέτο διάρκειας 6 μηνών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο ετών από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στη Γερμανία: Πλαφόν στη θέρμανση, σβήνουν οι φωτεινές επιγραφές

Nord Stream: Κλείνει η στρόφιγγα για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης

«Σβήνουν τη φωτιά με βενζίνη»: Τα μέτρα στήριξης δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News