Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 20:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Βέλγος πρωθυπουργός προειδοποιεί για 10 «δύσκολους» χειμώνες για την Ευρώπη

Ο Βέλγος πρωθυπουργός προειδοποιεί για 10 «δύσκολους» χειμώνες για την Ευρώπη

Οι επόμενοι «5 με 10 χειμώνες θα είναι δύσκολοι», είπε τη Δευτέρα ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, καθώς οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν.

«Η εξέλιξη της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Ντε Κρου στους δημοσιογράφους. «Ορισμένοι κλάδοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν περίπου 15 φορές από τη μέση θερινή τιμή και η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε λόγω της απειλής περαιτέρω περικοπών από τη Ρωσία.

Ο μόνος μεγαλύτερος κίνδυνος των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η πιθανότητα να καταρρεύσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είπε ένας Βέλγος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις αγορές ενέργειας και να βλάψει τις προσπάθειες επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς αυξήθηκαν έως και 21%, ενώ οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 700 ευρώ (698,21 δολ.) την μεγαβατώρα για πρώτη φορά, καθώς ο βασικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream πρόκειται να σταματήσει για τρεις ημέρες για συντήρηση στις 31 Αυγούστου. εγείροντας εκ νέου ανησυχίες ότι είναι πιθανό ο αγωγός να μην λειτουργήσει όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο ντε Κρου είπε ότι το Βέλγιο μπορεί να αντέξει την κρίση «αν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News