Business & Finance Παρασκευή 12/08/2022, 19:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με θετικό πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Σε υψηλά διμήνου ό κλάδος ταξιδίων και αναψυχής

Με θετικό πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Σε υψηλά διμήνου ό κλάδος ταξιδίων και αναψυχής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή μετά την ανάκαμψη των φαρμακευτικών εταιρειών μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης και η Flutter πυροδότησε ένα ράλι στον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής μετά από μια αισιόδοξη πρόβλεψη για κέρδη.

Οι μετοχές της GSK, της Sanofi και της Haleon αυξήθηκαν μεταξύ 0,8% και 3,6% αφού οι φαρμακευτικές δήλωσαν ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των ΗΠΑ που επικεντρώθηκε στο φάρμακο για την καούρα Zantac. 

Οι μετοχές είχαν υποχωρήσει απότομα αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών για πιθανά καρκινογόνα συστατικά που οδήγησαν την απόσυρση του φαρμάκου από τις αγορές. 

Ο ευρωπαϊκός κλάδος υγείας σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον δείκτη STOXX 600 επίσης να σημειώνει άνοδο 0,2%.

«Αυξάνουμε τη βαρύτητα των ευρωπαϊκών μετοχών των φαρμακευτικών, καθώς οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας υπονοούν περιθώρια υπεραπόδοσης άνω του 10% έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους μετά την απότομη πρόσφατη υποχώρηση», δήλωσαν οι Sebastian Raedler και Thomas Pearce, σύμβουλοι επενδύσεων στην Bank of Αμερική.

Ωστόσο, τυχόν ράλι στο STOXX 600 δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν, πρόσθεσαν.

Ο PMI της Ευρωζώνης είναι πιθανό να μειωθεί λόγω της «σφικτής» πολιτικών πιστώσεων και γιατί οι χαμηλές παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής πλαφόν τον χειμώνα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Μια ευρωπαϊκή τράπεζα συμφώνησε να διεκπεραιώσει μια πληρωμή για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας, ανέφεραν πηγές, ώστε, με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστεί η αιτία της διακοπής των προμηθειών πετρελαίου στην κεντρική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα. 

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής εκτινάχθηκαν 3,9% σε υψηλά άνω των δύο μηνών, οδηγώντας σε κλαδικά κέρδη.

Η Flutter εκτοξεύτηκε με 14,4% στην κορυφή του ταξιδιωτικού δείκτη, μετά και την ενημέρωση για τις ταχέως αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. 

Οι ιρλανδικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 2,7%, ενισχυμένες από τη Flutter.

Ο δείκτης STOXX 600, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,2%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει 9,6% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την πτώση κατά 11% του δείκτη S&P 500 της Wall Street.

Οι μετοχές του Λονδίνου .FTSE σημείωσαν άνοδο 0,5% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο. 

Η Roche σημείωσε άνοδο 1,6% μετά την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για το φάρμακο Xofluza για τη θεραπεία της γρίπης σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News