Business & Finance Πέμπτη 11/08/2022, 19:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με μεικτά πρόσημα – Ήπια άνοδος για τον STOXX 600 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με μεικτά πρόσημα – Ήπια άνοδος για τον STOXX 600 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από ένα ισχυρό ράλι την προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω ενδείξεων μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1%, αφού σημείωσε την καλύτερη συνεδρίασή του εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες την Τετάρτη, θεωρώντας ότι μία χαμηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα ενθάρρυνε την Federal Reserve να γίνει λιγότερο επιθετική στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν κάνουν ράλι, όπως ορισμένες από τις αντίστοιχές τους, σήμερα, ανεβαίνουν καθώς οι αγορές θεωρούν είναι ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού ήταν συνώνυμοι με την αλλαγή της πολιτικής της Fed», δήλωσε ο Sebastian Paris-Horvitz, επικεφαλής έρευνας στο La Banque Postale Asset Management.

Οι αγορές χρήματος εκτιμούν ότι είναι περισσότερες από 60% οι πιθανότητες για αύξηση 50 bps από τη Fed στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα. 

Ο κλάδος πετρελαίου έκλεισε με κέρδη καθώς οι τιμές του αργού αυξήθηκαν κατά πάνω από 1%, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το έτος. 

Οι υπηρεσίες υγείας έκλεισαν με απώλειες καθώς παρασύρθηκαν από τις απώλειες των GSK, Sanofi και Haleon εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ σχετικά με ένα φάρμακο για την καούρα που περιείχε μια πιθανή καρκινογόνο ουσία. 

Ο κλάδος ορυχείων υποχώρησε επίσης 0,8% λόγω αδύναμων αποτελεσμάτων από την Antofagasta. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 2,2% και έσυραν την αντίστοιχη Rio Tinto κατά 3,7%. 

Ο STOXX 600 έχει υποχωρήσει περίπου 10% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με πτώση άνω του 11% για τον δείκτη S&P 500 της Wall Street. Οι αμερικανικές μετοχές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις μεγάλων μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες υποχώρησαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων.

«Η μεγάλη πτώση στις παγκόσμιες αγορές το πρώτο τρίμηνο συνδέθηκε με μεγάλη πτώση των μετοχών στις ΗΠΑ», είπε η Paris-Horvitz.

Ωστόσο, η Ευρώπη παλεύει με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία καθώς προσπαθεί να προμηθεύεται ενέργεια από μη ρωσικές πηγές.

Η Γερμανία, που συχνά αναφέρεται ως η οικονομική μηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παλεύει επίσης με τις λιγοστές βροχοπτώσεις. Η χαμηλή στάθμη του νερού στον Ρήνο, την εμπορική αρτηρία της Γερμανίας, έχει διαταράξει τη ναυτιλία και έχει ωθήσει το κόστος μεταφοράς πάνω από πέντε φορές.

Στο επίκεντρο παρέμειναν επίσης τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη. Οι μετοχές της Aegon κέρδισαν περισσότερο από 9%, αφού η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία αύξησε την καθοδήγησή της για ολόκληρο το έτος. Ο όμιλος Zurich Insurance Group σημείωσε αύξηση 1,7% καθώς ανέφερε καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κερδών το πρώτο εξάμηνο. 

Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία πληροφορικής Netcompany που υποχώρησε περισσότερο από 16% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της.

Η Siemens σημείωσε κέρδη 0,7%. Ο όμιλος είπε ότι συνέχισε να βλέπει ισχυρή βιομηχανική ζήτηση κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά μια απομείωση στη Siemens Energy οδήγησε στην πρώτη τριμηνιαία απώλεια εδώ και σχεδόν 12 χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News