Business & Finance Πέμπτη 4/08/2022, 21:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 90 δολάρια το αργό για α’ φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 90 δολάρια το αργό για α’ φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου, προτού ακόμη η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, υποχώρησαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι συναλλασσόμενοι τρέμουν στην προοπτική μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης προς το τέλος του έτους, που θα οδηγούσε σε απότομη πτώση την ενεργειακή ζήτηση. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραφε απώλειες 2,65% κοντά στα 94 δολάρια το βαρέλι, αφού ενδοσυνεδριακά διολίσθησε στα 93,20 δολάρια, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε στο 88,45 με πτώση περίπου 2,5%. 

Η πτώση των τιμών πετρελαίου θα μπορούσαν ωστόσο να προσφέρουν μία ανάσα στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που ζητούν επανειλημμένως από τους πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν την περιορισμένη προσφορά. 

Οι προοπτικές για τη ζήτηση παραμένουν σκοτεινές εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, την αύξηση του προβληματικού χρέους στις αναδυόμενες και την αυστηρή πολιτική κατά του Covid στην Κίνα.     

«Μία πτώση της τιμής brent κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι φαίνεται τώρα πολύ πιθανή και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα μέρος της ανισορροπίας στην αγορά», αναφέρει ο Craig Erlam, αναλυτής της Oanda στο Λονδίνο.

Την Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν μία από τις μικρότερες αυξήσεις της παραγωγής τους, σε ένδειξη της περιορισμένης διαθέσιμης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές, οι μεγάλες δυνάμεις του καρτέλ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι έτοιμα να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους, εάν ο κόσμος βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση προσφοράς τον χειμώνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News