Business & Finance Δευτέρα 1/08/2022, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές – Απώλειες άνω του 4%

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές – Απώλειες άνω του 4%

Σε απότομη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς τα άκρως εξασθενημένα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Ασία και σε λιγότερο βαθμό στις ΗΠΑ πυροδότησαν εκ νέου ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης, τη στιγμή που οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για την παραγωγή πετρελαίου. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά άνω του 4% στα 99,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κατέγραφε απώλειες άνω του 5% κοντά στα 93 δολάρια, διολισθαίνοντας μάλιστα προς στιγμή και κάτω από το φράγμα των 93 δολαρίων. 

Αναλυτής του Reuters σημειώνει ότι από τη στιγμή που το αργό έσπασε πτωτικά το φράγμα των 102,68 δολαρίων, που ήταν επίπεδο στήριξης, είναι πλέον πολύ πιθανόν να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο για να σταθεροποιηθεί εν συνεχεία σε ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 99 και 101 δολαρίων. 

Την «χαριστική βολή» έδωσαν τα στοιχεία για τη μεταποίηση Ιουλίου, που σε Ευρώπη και Ασία έδειξαν συρρίκνωση και στις ΗΠΑ υποχώρηση σε χαμηλό διμήνου. Τόσο η τιμή brent όσο και αργού έκλεισαν τον Ιούλιο με ζημίες για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2020, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για ύφεση. 

Αναλυτές αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις τους για την τιμή brent για το 2022, στα 105,75 δολάρια, ενώ για το αργό στα 101,28 δολάρια. 

«Παρ΄όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει μία δυσαρμονία ανάμεσα στα οικονομικά στατιστικά και σε αυτό που βλέπουμε σε επίπεδο προσφοράς. Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι πολύ σφιχτή και σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη νευρικότητα εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ+», αναφέρει ο Φίλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group. 
  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News