Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Με άνοδο 3% των τιμών ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο

Πετρέλαιο: Με άνοδο 3% των τιμών ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο

Σε άνοδο περίπου 3% βρέθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου εν μέσω περιορισμένης προσφοράς από τη Λιβύη αλλά και τις αναμενόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Νορβηγία, παράγοντες που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση και συνεπαγόμενη μείωση της ζήτησης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραφε άνοδο 2,3%, κοντά στα 111,40 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα η άνοδος είχε φθάσει στο 3%, ενώ και στη Νέα Υόρκη σημείωνε αντίστοιχα κέρδη με την τιμή αργού πάνω από τα 108 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια είχαν υποχωρήσει περίπου 3% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας το μήνα Ιούνιο με πτώση για πρώτη φορά από πέρυσι το Νοέμβριο. Σε εβδομαδιαία βάση, το brent κατέγραψε απώλειες περίπου 1,2%, ενώ το αργό ενισχύθηκε περίπου 0,9%. 

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου το brent ενισχύθηκε περίπου 50%, και κατά 6% στο δεύτερο τρίμηνο. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους με αύξηση 41%, ενώ ενισχύθηκε 5,5% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι τιμές αυξήθηκαν σήμερα παρά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη μεταποίηση που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται εξαιτίας της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Παρ΄όλα αυτά, η περιορισμένη προσφορά καυσίμων και αργού προσέφερε στήριγμα στην αγορά πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό δολάριο σημείωσε άνοδο. 

Η προγραμματισμένη απεργία εργαζομένων στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας για τις 5 Ιουλίου αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας κατά 8% ήτοι στα 320.000 βαρέλια ημερησίως, εκτός και εάν επιτευχθεί συμφωνία την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το Reuters. 
  
Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές από τη Λιβύη, καθώς τώρα κυμαίνοντα μεταξύ 365.000 και 409.000 βαρελιών ημερησίως συγκριτικά με τα 865.000 βαρέλια, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία National Oil Corporation. 

Eπίσης, την Πέμπτη ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του μετά τη διήμερη συνεδρίασή του, μεταθέτοντας τις συζητήσεις για την παραγωγή του το Σεπτέμβριο.   
 
  
    
moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News