Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 14:43
ΓΙΑ ΤΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΗΠΑ: Και επίσημα η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη LNG στον κόσμο – «Σωσίβιο» για την Ευρώπη

ΗΠΑ: Και επίσημα η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη LNG στον κόσμο – «Σωσίβιο» για την Ευρώπη

Σε κορυφαία εξαγωγική δύναμη LNG αναδείχθηκαν οι ΗΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την υπηρεσία ενημέρωσης για την Ενέργεια (ΕΙΑ).

Ειδικότερα, από τη σχετική ανάλυση προκύπτει ότι οι εξαγωγές αμερικανικού LNG αυξήθηκαν κατά 12% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών έφτασε τα 11,2 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Οι μεγαλύτεροι παραλήπτες του αμερικανικού LNG ήταν η Ε.Ε. και η Βρετανία, όπου κατέληξε τουλάχιστον το 71% του συνόλου των εξαγωγών για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

«Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG συνέχισαν να αυξάνονται για τρεις λόγους – η αύξηση της δυνατότητας εξαγωγών, η αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και LNG και η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως στην Ευρώπη», σημείωσε η EIA.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Είναι βέβαια προφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ενεργειακού «πολέμου» που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη ως «απάντηση» στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 200% μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους.

Ενδεικτικά, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ εκτινάχθηκαν κατά τουλάχιστον 10% σήμερα ξεπερνώντας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή από τις αρχές Ιουλίου. Χθες το απόγευμα εξάλλου, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη προβλήματα σε μία τουρμπίνα του αγωγού.

Οι ΗΠΑ έχουν προθυμοποιηθεί για την στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων τους, αυξάνοντας τη δυνατότητα εξαγωγών κατά 1,9 δισ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Η αύξηση αυτή κάλυψε εν μέρει τον περιορισμό των εξαγωγών από τις ΗΠΑ μετά την πυρκαγιά σε βασικό τερματικό σταθμό LNG του Τέξας στις αρχές Ιουνίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Γιατί τα προβλήματα της Ευρώπης δεν τελειώνουν με την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News