Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 21:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία, Ουκρανία και ΟΗΕ θα υπογράψουν συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών αύριο, σύμφωνα με την Τουρκία

Ρωσία, Ουκρανία και ΟΗΕ θα υπογράψουν συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών αύριο, σύμφωνα με την Τουρκία

Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για να υπογράψουν μια συμφωνία, η οποία προτείνεται από τα Ηνωμένα Έθνη για την απελευθέρωση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, θα παραστεί στην εκδήλωση μαζί με τον Ερντογάν στα γραφεία του Παλατιού Ντολμάμπαχτσε στις 13:30.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου περιελάμβαναν ουκρανικά σκάφη που θα καθοδηγούσαν τα πλοία τα οποία θα μετέφεραν σιτηρά. Η Ρωσία συμφωνεί σε ανακωχή κατά τη μεταφορά των αποστολών. και η Τουρκία -με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών- θα εκτελεί χρέη τοποτηρητή ώστε να κατευνάσει τους φόβους της Ρωσίας για πιθανό λαθρεμπόριο όπλων.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία εργάζονται εδώ και δύο μήνες για να μεσολαβήσουν σε αυτό που ο Γκουτέρες αποκάλεσε μια συμφωνία – «πακέτο» για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα  και τη διευκόλυνση των ρωσικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να επανεκκινήσει γρήγορα τις εξαγωγές, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Τάρας Βισότσκι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News