Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 18:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Νέοι κανόνες για λιπάσματα – Στόχος η μείωση της χρήσης ορυκτών

Κομισιόν: Νέοι κανόνες για λιπάσματα – Στόχος η μείωση της χρήσης ορυκτών

Από αύριο θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για μεγαλύτερη χρήση οργανικών λιπασμάτων και λιπασμάτων που παράγονται από απόβλητα.

Η ΕΕ με τους νέους κανόνες στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της ενιαίας αγοράς, καθώςς αυτοί θα συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λιπασμάτων, στον περιορισμό της επικινδυνότητάς τους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα εισαγόμενα λιπάσματα. Τα λιπάσματα που παράγονται από οργανικά απόβλητα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το 30% των ορυκτών λιπασμάτων.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα καταστήσουν σύντομα δυνατή την εμπορία στην ΕΕ περισσότερων οργανικών λιπασμάτων και λιπασμάτων που παράγονται από απόβλητα. Ο κανονισμός καλύπτει μια σειρά προϊόντων λίπανσης, όπως υλικά ασβέστωσης, βελτιωτικά εδάφους, ενισχυτικά φυτικής ανάπτυξης, βιοδιεγέρτες φυτών και μείγματα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη γεωργία, έναν από τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Βάσει των νεών αυτών κανόνων, η ενιαία αγορά θα ανοίξει για τα οργανικά λιπάσματα και λιπάσματα που παράγονται από απόβλητα. Θα καθοριστούν οριακές τιμές για τους τοξικούς επιμολυντές στα προϊόντα λίπανσης και θα επιτραπεί η προαιρετική εναρμόνιση. Προηγήθηκε τριετής μεταβατική περίοδος από τη θέσπιση των κανόνων, η οποία βοήθησε τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις διαδικασίες παραγωγής τους και να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με την επισήμανση των λιπασμάτων της ΕΕ.

Επιπλέον, με βάση την εκτεταμένη επιστημονική έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών, η Επιτροπή:

  • επέκτεινε τους νέους κανόνες, ώστε να καταστεί δυνατή η εμπορία πρόσθετων λιπασμάτων με συστατικά που προέρχονται από ανακτηθέντα απόβλητα, και
  • θέσπισε συνοδευτική νομοθεσία για την ασφαλή χρήση υποπροϊόντων από άλλες βιομηχανίες, όπως οι πετροχημικές ή μεταλλουργικές βιομηχανίες, στην παραγωγή προϊόντων λίπανσης της ΕΕ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News