Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 13:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χώρα που «βλέπει» τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις χάρη σε 19 ρινόκερους

Η χώρα που «βλέπει» τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις χάρη σε 19 ρινόκερους

Η Μοζαμβίκη παρέλαβε 19 λευκούς ρινόκερους από τη γειτονική Νότιο Αφρική, οι πρώτοι που θα μπουν στο εθνικό πάρκο της χώρας μετά από τουλάχιστον 40 χρόνια, όταν άρχισαν να γίνονται στόχος λαθροκυνηγών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά ρινόκερων οδικώς και αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό. Μέχρι στιγμής, το πάρκο έχει φέρει συνολικά 2.400 ζώα, καθώς ο αριθμός τους – ιδίως όσων αποτελούν θηράματα – έχει συρρικνωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 15ετούς εμφυλίου.

Η επιστροφή των ρινόκερων θα μετατρέψει το πάρκο έκτασης 4.000 τ. χλμ. σε τουριστικό προορισμό, δήλωσε ο Werner Myburgh, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος που διαχειρίστηκε την μεταφορά. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι θα πρόκειται πλέον για το μοναδικό πάρκο άγριας ζωής στην Μοζαμβίκη που θα έχει και τα «πέντε μεγάλα είδη» ζώων»: τον ελέφαντα, τον ρινόκερο, το λιοντάρι, τη λεοπάρδαλη και τον βίσονα.

«Αυτό θα ανοίξει τις πόρτες για διεθνείς επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη, τα οποία με τη σειρά τους θα παράγουν έσοδα, ώστε να διατηρούνται οι λειτουργίες του πάρκου», δήλωσε ο Myburgh. Ο πληθυσμός των ρινόκερων στο πάρκο αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 40 στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώα δόθηκαν στο πλαίσιο δωρεάς από την Exxaro Resources, μία εταιρεία εξορύξεων, η οποία το 2014 επίσης συμμετείχε στην μεταφορά 10 λευκών ρινόκερων στην Μποτσουάνα, ώστε να ενισχυθεί ο μικρός πληθυσμός των ζώων που ήδη βρισκόταν εκεί.

Λόγω των λαθροκυνηγών έχει χαθεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των ρινόκερων – τουλάχιστον 8.000 ζώα – μέσα στην τελευταία δεκαετία. Οι ρινόκεροι γίνονται στόχος λόγω των κεράτων τους, τα οποία διαλύονται σε πούδρα και στην ανατολική Ασία θεωρείται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ήρθε το πρώτο ομόλογο άγριας ζωής

Ο θησαυρός του Ιονίου: Πωλούνται στα 2.800 δολάρια το κιλό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News