Business & Finance Πέμπτη 12/08/2021, 18:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Shell: Αποζημιώνει κοινότητα Νιγηριανών μετά από 60 χρόνια

Την τοπική κοινότητα Ejama-Ebubu

Shell: Αποζημιώνει κοινότητα Νιγηριανών μετά από 60 χρόνια

Το ποσό των 111 εκατ. δολαρίων αποφάσισε να καταβάλλει η Shell σε μία κοινότητα Νιγηριανών, προκειμένου να κλείσει η πολύχρονη δικαστική διαμάχη, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60.

Η καταβολή, σύμφωνα με τον ενεργειακό «γίγαντα», θα σηματοδοτήσει την «ολική και τελική διευθέτηση» της διένεξης με την κοινότητα Ejama-Ebubu.

Η διαμάχη αφορούσε τη διαρροή πετρελαίου από αγωγούς της Shell, κάτι το οποίο προκάλεσε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της αφρικανικής χώρας (1967 – 1970).

Οι επιπτώσεις της μόλυνσης, παρότι έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια, είναι ορατές ακόμη και σήμερα, με το δέλτα του ποταμού Νίγηρα να μην έχει πλήρως αποκατασταθεί. 

Αν και η Shell ισχυρίζεται ότι για τη διαρροή δεν ευθύνεται η ίδια, υποστηρίζοντας ήταν προϊόν σαμποτάζ, εντούτοις δέχθηκε να καταβάλλει την αποζημίωση στην τοπική κοινότητα, ολοκληρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που κράτησε σχεδόν τρεις δεκαετίες (η δικαστική περιπέτεια ξεκίνησε το 1991).

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News