Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 11:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ: Από 1η Ιουλίου η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP

Κ. Λαγκάρντ: Από 1η Ιουλίου η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη (ή τουλάχιστον δείχνει αυτή τη διάθεση) να μην επιτρέψει η οικονομία της Ευρωζώνης να δεχθεί νέους κλυδωνισμούς, την ώρα που το ενδεχόμενο για μια ύφεση αιωρείται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. 

Από τη Σίντρα της Πορτογαλίας όπου διεξάγεται η καθιερωμένη ετήσια σύνοδος της ΕΚΤ, η επικεφαλής της στη διάρκεια της ομιλίας της στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών της συνόδου, φρόντισε να αποστείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα.

Αυτό που αποκάλυψε η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της επανεπένδυσης των τίτλων οι οποίοι αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς για την πανδημία (PEPP), η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου. 

Όπως επανέλαβε η κ. Λαγκάρντ, το διοικητικό συμβούλιο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να μην υπάρξει αστάθεια ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες ασκούνται πιέσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, θα πρέπει η επανεπένδυση του ΡΕΡΡ να έχει ευελιξία.

Επί της ουσίας, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε περίπτωση που το κόστος στο δημόσιο χρέος τους ακολουθήσει την ανιούσα, όπως έγινε προσφάτως όταν οι αποδόσεις της ελληνικής και της ιταλικής δεκαετίας ξεπέρασαν το 4%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα και ευρωπαϊκός Νότος: Η επόμενη μέρα – Τι δείχνουν οι αποδόσεις, τι βλέπουν οι αναλυτές

ΕΚΤ: Ετήσια σύνοδος στην Πορτογαλία στην σκιά μιας νέας ευρω-κρίσης;

Λαγκάρντ: Τι είπε στο Eurogroup για το νέο μηχανισμό της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News