Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 14:42
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Στο τραπέζι η αύξηση των αγορών ομολόγων της Ε.Ε.

ΕΚΤ: Στο τραπέζι η αύξηση των αγορών ομολόγων της Ε.Ε.

Να αυξήσει το όριο των ευρωπαϊκών ομολόγων που αγοράζει εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία κίνηση που θα βελτίωνε την ευελιξία των προγραμμάτων αγοράς τίτλων και θα έδινε μία σημαντική ώθηση στο κοινό πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων που εγκαινιάζει φέτος η Ευρωζώνη.

Όπως είπαν στους Financial Times τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την αύξηση του μεριδίου των ομολόγων που αγοράζει η κεντρική τράπεζα από διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε., από το όριο του 10% που ισχύει σήμερα. Το θέμα θα συζητηθεί σε δύο έκτακτες συναντήσεις της τράπεζας, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Πάντως, προκειμένου να ληφθεί τέτοια απόφαση χρειάζεται να εγκριθεί από πλειοψηφία 25 μελών του Δ.Σ.

Η στροφή στην στρατηγική της ΕΚΤ έρχεται καθώς η Κομισιόν σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό των ομολόγων που εκδίδει του χρόνου, υπό το ύψους 800 δισ. ευρώ NextGenerationEU. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν να εκδώσουν ομολόγα ύψους 80 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος και σχεδόν διπλάσια το 2022, μετατρέποντας την Ε.Ε. σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων στην Ευρώπη.

Η όποια επιπλέον στήριξη από την ΕΚΤ θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα μετατρέψει τα ευρωπαϊκά ομόλογα σε τίτλους αναφοράς, όπως είναι μέχρι σήμερα τα γερμανικά bunds, σημειώνουν οι Financial Times.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σε αναζήτηση φόρμουλας για τα ελληνικά ομόλογα

Αν αυξήσει άλλωστε τις αγορές ομολόγων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΕΚΤ θα μπορεί να στηρίξει περισσότερο τις χρηματαγορές, χωρίς να αντιβαίνει τους κανόνες που της απαγορεύουν να έχει στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερο από το 1/3 του χρέους οποιασδήποτε χώρας. Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν ότι μέσα στο 2023 θα αγγίξει αυτά τα όρια σε ό,τι αφορά το χρέος της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Τι θα γίνει με το PEPP και τα ελληνικά ομόλογα

Σε ό,τι αφορά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP), για το οποίο η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι θα λήξει τον Μάρτιο, τα τέσσερα μέλη του δ.σ. που μίλησαν στους  Financial Times περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει τρόπους για να διατηρηθεί έστω κάποιο μέρος από την ευελιξία του.

Μία από αυτές τις πηγές είπε στην εφημερίδα ότι η ΕΚΤ εξετάζει τρόπους ώστε να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση στο PEPP, αφού η junk αξιολόγησή τους τα αποκλείει από το παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Οπως πάντως τονίζουν οι FT, οποιαδήποτε ιδέα για επέκταση των αγορών ομολόγων είναι αναμενόμενο να προκαλέσει την αντίδραση των γνωστών «γερακιών» της ΕΚΤ, του Γερμανού Γενς Βάιντμαν και του Ολλανδού Κλάας Κνοτ, που έχουν εκφράσει την εναντίωσή τους στις αγορές ομολόγων και ιδιαιτέρως πέραν των περιόδων οξυμένης κρίσης. Και βέβαια καθοριστικός παράγοντας στην έκβαση μιας τέτοιας αντιπαράθεσης θα είναι το κατά πόσον η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να θεωρεί παροδική την επιτάχυνση του πληθωρισμού και να προεξοφλεί υποχώρησή του μέσα στο επόμενο έτος κάτω από τον στόχο του 2%. Η σχετική εκτίμηση της τράπεζας αναμένεται για τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ, όμως, η ενεργειακή κρίση και η διαστημική εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, σε συνδυασμό με τις ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν πείσει ορισμένα από τα στελέχη της ΕΚΤ ότι η τράπεζα έχει υποτιμήσει τη δυναμική αύξησης των τιμών και τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Μεταξύ οικονομικών αναλυτών επικρατεί, πάντως, η πεποίθηση πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να διακόψει τη στήριξη που προσφέρει στις ευρωπαϊκές οικονομίες όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως η τράπεζα θα επεκτείνει το παλαιότερο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του οποίου αγοράζει ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ τον μήνα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News