Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 11:52
BUSINESS & FINANCE

Πώς η ΕΚΤ «χάρισε» στην Ελλάδα ένα ήρεμο καλοκαίρι

Τι σημαίνουν για τα ελληνικά ομόλογα οι χθεσινές ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

Πώς η ΕΚΤ «χάρισε» στην Ελλάδα ένα ήρεμο καλοκαίρι

«Η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε για να σπρώξει τις αγορές ομολόγων προς ένα ήρεμο καλοκαίρι», εξηγεί μιλώντας στο Bloomberg ο Πιέτ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. Πραγματικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χθες στους επενδυτές το πράσινο φως να «φορτώσουν» τα ευρωπαϊκά ομόλογα με τις μεγαλύτερες αποδόσεις –κυρίως, δηλαδή, τα ελληνικά- για τους επόμενους μήνες. Και αυτό, γιατί διαμηνύοντας ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP δεν θα επιβραδυνθεί, ξεδιάλυνε τους φόβους ότι αυτή η πρωτοφανής νομισματική στήριξη θα αποσυρθεί, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Σήμερα τα ελληνικά ομόλογα επιδίδονται σε ξέφρενο ράλι, με την τιμή του δεκαετούς να υποχωρεί sto 0,758%, μειωμένη κατά πάνω από 5% σε σχέση με την Πέμπτη. Η δέσμευση της Κριστίν Λαγκάρντ να διατηρήσει τις αγορές ομολόγων σε «σημαντικά υψηλότερο» ρυθμό σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2021 πυροδότησε ένα ράλι στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, αφού έδωσε παράταση ζωής στο λεγόμενο carry trade. 

Άλλωστε, οι κάτοχοι των γερμανικών κρατικών ομολόγων υφίστανται ζημιά σχεδόν 1% τον τελευταίο χρόνο, ενώ όσοι έχουν επενδύσει στα ιταλικά ή στα ελληνικά έχουν κερδίσει αποδόσεις άνω του 6%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. 

«Το δάχτυλο της ΕΚΤ δεν βρίσκεται καθόλου κοντά στη σκανδάλη», λέει στο πρακτορείο ειδήσεων ο Βουκ Μαγκντελίνικ, της Overbond, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν σημάδια ότι  η Κριστίν Λαγκάρντ θα αλλάξει πορεία. 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουλίου, όπως η πιο πιθανή ημερομηνία για κάποια αλλαγή στην πολιτική της είναι η 9η Σεπτεμβρίου, σημειώνει το Bloomberg. 

Έως τότε, η αγορά ομολόγων μπορεί να στηρίζεται στην παρουσία της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ ήθελε να αποφύγει την εντύπωση ότι οι αγορές τίτλων θα μπορούσαν να περιοριστούν, όπως ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να γίνει λιγότερο επεκτατική», λέει ο Γεργκ Άνγκελε, οικονομολόγος της Bantleon Bank.

Οι traders δεν περιμένουν κάποια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από το σημερινό ιστορικό χαμηλό του -0,5% έως το 2023 τουλάχιστον. 

«Τα περιστέρια κέρδισαν το καλοκαίρι», λέει ο Ζακί Ντάγκλας της TD Securities, εκτιμώντας ότι από Σεπτέμβριο θα υπάρξει μία στροφή προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News