Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 14:49
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Σε αναζήτηση φόρμουλας για τα ελληνικά ομόλογα

Κρίσιμες διαβουλεύσεις εν όψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου

ΕΚΤ: Σε αναζήτηση φόρμουλας για τα ελληνικά ομόλογα

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει «κλείσει το μάτι» για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη την ειδική περίπτωση των ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP, που διασφαλίζει χαμηλά επιτόκια για την οικονομία. Η ΤτΕ εμφανίζεται αισιόδοξη για θετική έκβαση και η αγορά αγωνιά για την κατάληξη των διαβουλεύσεων που θα κρίνουν τη διάρκεια της φτηνής ρευστότητας. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

(Ξανά) ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα

«Θα δούμε τι θα γίνει» με τα ελληνικά ομόλογα, ήταν η τελευταία αποστροφή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στην επενδυτική βαθμίδα και σύμφωνα με τις επικρατούσες εκτιμήσεις δεν θα βρεθεί πριν από το 2023, γεγονός που δεν της επιτρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE, της ΕΚΤ. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας, PEPP, έχει αποδεχθεί κατ’ εξαίρεση και τα ελληνικά ομόλογα προσφέροντας ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας στην αγορά και αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ κατεβάζει την ταχύτητα του PEPP, προτού το τερματίσει πλήρως, το 2022, η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη σε μια αλλαγή δεδομένων που θα είχε κόστος για την ελληνική οικονομία.

Αισιοδοξία στο ελληνικό «στρατόπεδο»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του PEPP. Το ίδιο εκτίμησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, λέγοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι αντικείμενα αγοραπωλησίας από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής. Σημείωσε δε πως οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της ΕΚΤ, όσο και η εκφρασμένη αντίληψη των αξιολογικών οίκων και της αγοράς δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί μια πολύ σταδιακή προσέγγιση περιορισμού της σημερινής επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, η οποία δεν θα δημιουργήσει αναταράξεις αναφορικά με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη εξετάζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού λήξει το ειδικό πρόγραμμα της πανδημίας.

Η απαράβατη προϋπόθεση 

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο να χρησιμοποιηθούν ως «εγγύηση» για την ΕΚΤ τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν σε σειρά μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων – «από τη νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων έως την ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS και την ανάθεση των συμβάσεων για την κατάρτιση των πολεοδομικών σχεδίων».

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η θετική επίδοση της Ελλάδας ως προς τα υπεσχημένα προς τους εταίρους της, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να επιστρατευτούν οι καλύτερες εκ των προθέσεων, ελλείψει της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News