Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 20:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Απειλή για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις χωρών οι επιτοκιακές αυξήσεις

S&P Global: Απειλή για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις χωρών οι επιτοκιακές αυξήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο οίκος S&P Global ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις σε αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα. 

Ο οίκος εστιάζει ειδικότερα στην Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την υψηλότερη αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 2012, χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί τις Ουκρανία, Βραζιλία, Αίγυπτος Γκάνα και Ουγγαρία ως τις πιο ευάλωτες χώρες από τον αναδυόμενο κόσμο. 

«Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να φέρουν δημοσιονομικά προβλήματα σε ένα μικρό αριθμό ανεπτυγμένων χωρών και σε τουλάχιστον έξι από 19 αναδυόμενες οικονομίες», προειδοποιεί ο S&P Global, η οποία υπολογίζει ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 300 μονάδες βάσης τα επόμενα τρία χρόνια.

Με πολλές χώρες να αυξάνουν ήδη τα επιτόκια τους με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και δεκαετίες, το κόστος δανεισμού των πλουσιότερων χωρών – το οποίο αποτυπώνεται στις ομολογιακές αποδόσεις τους – έχει αυξηθεί στη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 200 μονάδες βάσης ή 2%. 

Μία επιπλέον αύξηση των 300 μονάδων βάσης από τα σημερινά επίπεδα θα μεταφραζόταν ωστόσο σε μία αύξηση 1% του ΑΕΠ σε έντοκες δαπάνες έως το 2025 συγκριτικά με το σημερινό μέσο όρο έντοκων δαπανών του 2,2%. 

«Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σημαντική πίεση στις δημόσιες δαπάνες στις περισσότερες περιπτώσεις», υπογραμμίζει ο οίκος, παρότι θεωρεί και πάλι την κατάσταση «διαχειρίσιμη», χάρη στη μείωση του κόστους που σημειώθηκε στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Πιθανή εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει η Ιταλία, το χρέος της οποίας κυμαίνεται στο 140% του ΑΕΠ, παρότι ο S&P Global αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού. 

Σε διαφορετική περίπτωση, τότε θα ωθούσε το έντοκο κόστος της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 5,5% – επίπεδο που την τελευταία φορά επαναλήφθηκε το 2012 προτού ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεσμευθεί να κάνει «ό,τι είναι εφικτό».

Για την Ισπανία, ο οίκος το βλέπει να αυξάνεται στο 3% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Για τις ΗΠΑ, το βλέπει στο 4,6%, για τη Βρετανία στο 3,5%, ενώ για την Ιαπωνία, που έχει την υψηλότερη αναλογία χρέους/ΑΕΠ στο 223%, θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και στο 5,4%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική χρέους στην ευρωπεριφέρεια

Τέλος εποχής για τα χαμηλά επιτόκια: Τι σημαίνει για δάνεια και τράπεζες

Προειδοποίηση IIF: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν την περιφέρεια με νέα κρίση

    

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News