Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για αποπληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλι

Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για αποπληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλι

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα, το οποίο καθορίζει έκτακτες και προσωρινές διαδικασίες για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, ενόσω οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. 

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος χρεοκοπίας, καθώς έχει τα χρήματα, αλλά δυσκολεύεται να καταβάλει τις πληρωμές. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τις κυβερνήσεις της Δύσης ότι σπρώχνουν τη χώρα σε τεχνητή χρεοκοπία μέσω των κυρώσεων. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να επιλέξει τράπεζες εντός δέκα ημερών, ώστε να διαχειριστούν τις πληρωμές ευρωομολόγων υπό ένα νέο καθεστώς. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα θεωρήσει ότι έχει εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις αν οι πληρωμές για τα ευρωομόλογα γίνουν σε ρούβλι.

«Οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα ευρωομόλογα θα θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί κανονικά αν εκτελεστούν σε ρούβλια σε ποσό ισοδύναμο με την αξία των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα» τονίζεται στο διάταγμα.

Επισημαίνεται ότι συναλλαγματική ισοτιμία θα προσδιοριστεί με βάση την ισοτιμία στην εσωτερική ρωσική αγορά νομισμάτων την ημέρα της πληρωμής. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία όφειλε να αποπληρώσει τόκους σε δύο ευρωομόλογα στις 27 Μαΐου. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις πληρωμές αλλά λόγω των κυρώσεων δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στους ομολογιούχους. Προκειμένου να αποφύγει η Ρωσία τη χρεοκοπία, τα χρήματα πρέπει να έχουν φτάσει στους λογαριασμούς των ομολογιούχων πριν το τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πλήρωσε τους τόκους σε δύο ευρωομόλογα – Λήγει η προθεσμία από τις ΗΠΑ

Ρωσία: Θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Ρωσία: Σε υψηλό επτά ετών το ρούβλι – Θα τεθεί στόχος για την ισοτιμία του;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News