Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 21:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Σε υψηλό επτά ετών το ρούβλι – Θα τεθεί στόχος για την ισοτιμία του;

Ρωσία: Σε υψηλό επτά ετών το ρούβλι – Θα τεθεί στόχος για την ισοτιμία του;

Σε υψηλό επτά ετών εκτινάχθηκε το ρούβλι, παρατείνοντας το ράλι το οποίο η Ρωσία θέλει να ανακόψει, πυροδοτώντας συζητήσεις στη Μόσχα για το εάν η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει για να θέσει ένα στόχο για το «βέλτιστο» επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας. 

Το νόμισμα έκανε άλμα περίπου 2% στο 55,44 ανά δολάριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Η πορεία αυτή σημαίνει ότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει κέρδη 35%, από τη στιγμή που οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 1.050 μονάδες βάσης και χαλαρώσει τους κεφαλαιακούς ελέγχους. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικαλούνται την ανάκαμψη του νομίσματος ως ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να αντεπεξέλθει στις διεθνείς κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όμως ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την άνοδο που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στις εξαγωγές και στα δημοσιονομικά της. 

Τα μέτρα χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχουν μέχρι στιγμής ελάχιστον αντίκτυπο στην κεκτημένη άνοδο του ρουβλίου, που καθοδηγείται από τους περιορισμούς στις συναλλαγές με δολάριο και την χαμηλή ζήτηση για αμερικανικό νόμισμα, καθώς οι εισαγωγές της χώρας έχουν καταρρεύσει. 

Ruble hit new high despite all the cental bank's efforts
  

Ωστόσο, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η κεντρική τράπεζα έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ποιος είναι ο πιο επιθυμητός στόχος για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου. Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αντρέι Μπελούσοφ, ανέφερε ότι οι αρχές συζήτησαν να θέσουν ένα συγκεκριμένο στόχο για το ρούβλι, βάζοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της οικονομίας. Ένα «βέλτιστο» επίπεδο για τη συναλλαγματική ισοτιμία θα ήταν μεταξύ 70 έως 80 ρούβλια ανά δολάριο, σημείωσε. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, θεωρεί ότι είναι απίθανο για την Ρωσία να εξετάσει τέτοιου είδους επιλογές. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αρχές στερούνται των μέσων για να επηρεάσουν το ρωσικό νόμισμα, ακόμη και εάν το ήθελαν. Το να επιτραπεί σε ξένους να πωλήσουν ενεργητικό, αυτό θα αποδυνάμωνε το ρούβλι, ενώ θα είναι ήταν πολιτικά αδύνατον, εξηγεί ο Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγος της Locko Bank JSC. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε επίπεδα Ιανουαρίου επέστρεψαν τα επιτόκια

Γιατί η MSCI λέει ότι οι ρωσικές μετοχές είναι άχρηστες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News