Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 14:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAO: Πτωτικά και τον Μάιο οι τιμές των τροφίμων 

FAO: Πτωτικά και τον Μάιο οι τιμές των τροφίμων 

Πτωτικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα κινήθηκαν οι τιμές των τροφίμων ανά τον κόσμο τον Μάιο, μετά την κορύφωση και το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε δύο βασικές κατηγορίες (δημητριακά, κρέας) ακολούθησαν αντίθετη πορεία. 

Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών των τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τα διατροφικά προϊόντα τα οποία διαπραγματεύονται περισσότερο παγκοσμίως, υποχώρησε στις 157,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 158,3 μονάδες τον Απρίλιο. 

Παρά την υποχώρηση αυτή, η τιμή του δείκτη τον Μάιο ήταν κατά 22,8% υψηλότερη σε σχέση με το 2021, εν μέρει αντανακλώντας τόσο τις επιπτώσεις όσο και τις ανησυχίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενώ οι δείκτες των τιμών για τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια υποχώρησαν το Μάιο, ο δείκτης που μετρά τις τιμές του κρέατος σκαρφάλωσε σε υψηλό όλων των εποχών και ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε κατά 2,2%, με το σιτάρι να σημειώνει άνοδο 5,6% σε μηνιαία και κατά 56,2% σε ετήσια βάση. 

Όπως επισημαίνει ο FAO, οι τιμές του σιταριού κινήθηκαν υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της Ινδίας για αναστολή των εξαγωγών της, όπως επίσης και από τον προβληματισμό αναφορικά με την παραγωγή της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News