Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά μία νέα κρίση: Τι θα γίνει με το λίπασμα;

Στα σκαριά μία νέα κρίση: Τι θα γίνει με το λίπασμα;

Θεμελιώδη ρόλο παίζει το λίπασμα στις καλλιέργειες για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, αφού μόνον ελάχιστες περιοχές έχουν φυσικά γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της απαραίτητης ποσότητας τροφίμων. Για τον λόγο αυτό η έλλειψη των λιπασμάτων από την Ρωσία και την Λευκορωσία, των κορυφαίων εξαγωγέων λιπάσματος παγκοσμίως, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων αλλά και σε μικρότερες σοδειές.

Ο πόλεμος έδωσε περαιτέρω ώθηση στις τιμές των λιπασμάτων που ακολουθούσαν ήδη ανοδική πορεία λόγω της αύξησης στις τιμές φυσικού αερίου – βασικό συστατικό για την παραγωγή υγρού λιπάσματος αζώτου. Παρότι οι εξαγωγές λιπάσματος εξαιρούνται σε γενικές γραμμές από τις κυρώσεις, η ίδια η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο σε εξαγωγές προϊόντων προς «μη φιλικές» χώρες. Παράλληλα, οι έμποροι δεν πραγματοποιούν μεγάλες αγορές από τη Ρωσία φοβούμενοι για μεταβολή στον χάρτη των κυρώσεων, ενώ επίσης πολλά πλοία αποφεύγουν την Μαύρη Θάλασσα, καίρια δίοδο μεταφοράς προϊόντων.

Σύμφωνα με το Gzero, εκτιμάται ότι η άνοδος των τιμών των λιπασμάτων είναι μία εξίσου σοβαρή απειλή στην ασφάλεια τροφίμων όσο και η μείωση των αποθεμάτων των σιτηρών. Όσο το λίπασμα γίνεται δυσεύρετο, ο πλανήτης δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει με ευκολία τα τρόφιμα τα οποία ήδη λείπουν από τα ράφια λόγω του πολέμου. Μόνη διαφορά μεταξύ των δύο απειλών είναι ότι η πρώτη απειλή θα εξελιχθεί σε ύστερο χρόνο και όχι αμέσως.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ο κάθε γεωργός σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζει το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι χρησιμοποιούν κοπριά, άλλοι συγκεντρώνουν αποθέματα για το 2023 (που θα αυξήσει τις τιμές ακόμη περισσότερο).

Οι χαμένοι

Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για την Βραζιλία, η οποία εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες λιπάσματος στον κόσμο, εκ των οποίων το ένα τέταρτο προέρχεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Εκτός όμως από την Βραζιλία, πολλές ακόμη είναι οι χώρες που προμηθεύονταν ανέκαθεν λίπασμα από τα δύο κράτη. Χωρίς αυτές τις εισαγωγές, πολλοί θα είναι αυτοί που θα υποχρεωθούν να καλύψουν το ήδη υπάρχον κενό του πολέμου μόνο με οργανική κομπόστα.

Σανίδα σωτηρίας;

Η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το λίπασμα από τη Ρωσία και την Λευκορωσία είναι η Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας λιπάσματος παγκοσμίως, όμως, είχε ξεκινήσει να μειώνει τις εξαγωγές αυτές από τον Οκτώβριο, προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Η χώρα δυσκολευόταν να προμηθευτεί τρόφιμα από άλλες περιοχές λόγω των αυστηρότατων μέτρων για την καταστολή της πανδημίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από GΖero

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος των ηλιοτροπίων: Ποιος θα πεινάσει από τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας

Υπάρχει επάρκεια στα αποθέματα; Τι δείχνουν τα νούμερα για σιτάρι, λιπάσματα

Ρίξε λίγες… μπαταρίες στο φυτό να μεγαλώσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News