ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Τι σημαίνει το νέο άλμα του πληθωρισμού

Capital Economics: Τι σημαίνει το νέο άλμα του πληθωρισμού

Συντριπτικά είναι πλέον τα επιχειρήματα υπέρ μίας ταχείας εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια, έπειτα και από τη σημερινή δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, που έδειξαν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 8,1% για τον Μάιο, επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics. Μάλιστα, ο οίκος θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα, την επόμενη εβδομάδα, ακόμα και σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, το άλμα του πληθωρισμού από το 7,4% τον Απρίλιο στο 8,1% τον Μάιο ήταν πολύ υψηλότερο από τις προβλέψεις του consensus για αύξηση στο 7,6%. Επιπλέον, έπειτα και από τα τελευταία στοιχεία, η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 5,1% φέτος μοιάζει ακόμα πιο άπιαστη.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ενέργεια αυξήθηκε από 37,5% τον Απρίλιο σε 39,2% τον Μάιο. Με τις τιμές του μπρεντ να έχουν φτάσει περίπου στα 124 δολάρια το βαρέλι σήμερα, ο πληθωρισμός της ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνει υψηλότερος για περισσότερο, τονίζει η Capital Economics.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καπνού) εκτινάχθηκε από 6,3% τον Απρίλιο σε 7,5% τον Μάιο και πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Επιπλέον, η Capital Economics επισημαίνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει ευρεία γεωγραφική βάση, καθώς μόνο μία χώρα –η Ολλανδία- παρουσίασε πτώση του πληθωρισμού (όμως και εκεί, ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πάνω από το 10%).

Καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές και ότι η αγορά εργασίας είναι σφιχτή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα, ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων) θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics επισημαίνει ότι τα επιχειρήματα υπέρ μίας γρήγορης εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια φαίνονται ήδη συντριπτικά και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Εάν τα μέλη της ΕΚΤ δεν είχαν «εγκλωβιστεί» με την υπόσχεσή τους να συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων έως το τρίτο τρίμηνο, η ΕΚΤ σίγουρα θα αύξανε τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, τονίζουν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics προβλέπει αυξήσεις επιτοκίων κατά 125 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους,  που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο +0,75%.

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Στο 10,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «εξαφανίζει» την αύξηση του κατώτατου μισθού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News