Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 20:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πώς θα σπρώξουν τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία

ΗΠΑ: Πώς θα σπρώξουν τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κινήσει τις διαδικασίες προς πλήρη απαγόρευση αποπληρωμής των Αμερικανών ομολογιούχων από τη Ρωσία, σπρώχνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά προς την χρεοκοπία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το αρμόδιο τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται τα ξένα περιουσιακά στοιχεία, θα αφήσει να παρέλθει η προθεσμία της 25ης Μαΐου, όποτε και λήγει η ειδική άδεια της Ρωσίας για αποπληρωμή των ομολογιούχων.

Η προθεσμία αυτή τέθηκε λίγες ημέρες μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά. Στόχος ήταν να επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τους επενδυτές, αποτρέποντας το ενδεχόμενο χρεωκοπίας από το κρατικό της χρέος.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν σε εκείνη την περίοδο ότι η Ρωσία, συνεχίζοντας να αποπληρώνει το χρέος της, θα υποχρεωθεί να στερέψει τα αποθεματικά της και να αντλήσει χρηματοδότηση που υπό άλλες συνθήκες θα έστρεφε σε δραστηριότητες ενίσχυσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πλέον, οι ΗΠΑ παίρνουν διαφορετική στάση απέναντι στο ζήτημα και θα απαγορεύσουν την δυνατότητα καταβολής των πληρωμών, ώστε να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα.Αξιωματούχος προσκείμενος στις συζητήσεις δήλωσε στο Bloomberg ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τελική απόφαση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έρχεται η δυσκολότερη χρεοκοπία στην ιστορία – Τα προβλήματα που ανακύπτουν

Ρωσία: Πώς γλίτωσε στο παρά πέντε –και για τώρα- τη χρεοκοπία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News