Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το zero Covid «γονάτισε» την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας

Το zero Covid «γονάτισε» την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας

Σε πολύ μεγάλο βαθμό – και περισσότερο από το προσδοκώμενο – συρρικνώθηκε η οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο στην Κίνα, ως αποτέλεσμα των σκληρότατων περιοριοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι πωλήσεις λιανικής, που αποτελούν και σημείο αναφοράς για την καταναλωτική δραστηριότητα στη χώρα, υποχώρησαν κατά 11,1% σε ετήσια βάση, ενώ η μέση πρόβλεψη εκτιμούσε πως θα σημειωνόταν πολύ μικρότερη διολίσθηση της τάξης του 6,6%. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχαν επίσης υποχωρήσει κατά 3,5%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή, η οποία και στήριζε την οικονομική δραστηριότητα μετά την έξοδο από τα lockdown του 2020 και του 2021, διολίσθησε κατά 2,9%, ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα κατέγραψε οριακή αύξηση τον Απρίλιο. Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 6,1% με το ποσοστό των νέων να εκτοξεύεται σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα στοιχεία αυτά δημιούργησαν μεγάλη απαισιοδοξία στον επενδυτικό κόσμο, πυροδοτώντας μαζικές ρευστοποιήσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια αλλά και στην αγορά πετρελαίου.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα καταδεικνύουν τον οικονομικό αντίκτυπο των σκληρών lockdown κατά μήκος της χώρας. Υπενθυμίζεται πως προτεραιότητα της κινεζικής κυβέρνησης σε αυτή την φάση είναι να περιοριστεί η έξαρση του κορωνοϊού, ενώ ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Σι έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει αυτή την τακτική φέτος ενόψει των εκλογών σε λίγους μήνες.

Η πολιτική zero κοβιντ θα δυσκολέψει περαιτέρω την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 5,5% φέτος, τον οποίο έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Τσουνάμι 1,6 εκατ. θανάτων εάν εγκαταλείψει το covid-zero

«Έμφραγμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News