Κόσμος Τετάρτη 11/05/2022, 09:20
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Τσουνάμι 1,6 εκατ. θανάτων εάν εγκαταλείψει το covid-zero

Κίνα: Τσουνάμι 1,6 εκατ. θανάτων εάν εγκαταλείψει το covid-zero

Ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων, που θα φέρει 1,6 εκατ. θανάτους, απειλεί την Κίνα εάν η κυβέρνηση εγκαταλείψει την πολιτική covid-zero, της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που ακολουθεί, προειδοποιούν ερευνητές του Fudan University της Σαγκάης.  

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της ανοσίας από την εκστρατεία εμβολιασμού στην Κίνα είναι ανεπαρκή για να αποτρέψουν ένα κύμα της Όμικρον, το οποίο θα γέμιζε τις ΜΕΘ. 

Χωρίς περιοριστικά μέτρα, όπως τις εκστρατείες μαζικών τεστ και τα αυστηρά lockdowns, η εξάπλωση της Όμικρον θα έφερνε 112,2 εκατ. συμπτωματικά κρούσματα, 5,1 εκατ. εισαγωγές σε νοσοκομεία και 1.6 εκατ. θανάτους, με το κύμα να «χτυπά» κυρίως μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, αναφέρει η μελέτη, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της πολιτικής covid-zero στην Κίνα, η οποία εφαρμόζει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για να καταπολεμήσει τα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κάλεσε την Κίνα να επανεξετάσει τη στρατηγική της, λέγοντας ότι η μηδενική ανοχή δεν έχει πια νόημα, καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα και η οικονομία υποφέρει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News