Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 10:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει: Σε lockdown η κινεζική Silicon Valley

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει: Σε lockdown η κινεζική Silicon Valley

Οι ανησυχίες του κορωνοϊού επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο, αφότου οι κινεζικές αρχές έθεσαν σε lockdown τους 17,5 εκατ. κατοίκους της πόλης Σεντζέν, για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα του κορωνοϊού αφότου έληξε το εθνικό lockdown τον Μάρτιο του 2020. 

Η Σεντζέν είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της επαρχίας Γουανγκντόνγκ, γνωστή και ως η Silicon Valley της Κίνας, και ευθύνεται για το 11% του ΑΕΠ της χώρας. Το lockdown, μεταξύ άλλων, σταματά την  παραγωγή της Foxconn, η οποία αποτελεί προμηθευτή της Apple. Στην Σεντζέν έχουν επίσης τα κεντρικά γραφεία τους γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Tencent και η Huawei. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν οι κινεζικές αρχές επιβάλουν εκτεταμένα lockdowns σαν και αυτό στην Σεντζέν, θα μπορούσε να επηρεαστεί το μισό ΑΕΠ της Κίνας. 

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει: Σε lockdown η κινεζική Silicon Valley-1

Στην είδηση του lockdown, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 5%, με την Tencent να χάνει 8,81%, την Alibaba 10,52% και την Meituan 16,32%. 

Ήδη, και άλλα μέρη της Κίνας αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της διασποράς του κορωνοϊού. Στη Σαγκάη τα σχολεία και κάποια μέσα μαζικής μεταφοράς έκλεισαν, ενώ η πόλη Τσανγκτσούν της επαρχίας Τζιλίν, όπου μένουν 9 εκατ. άτομα και πραγματοποιείται το 11% της κινεζικής παραγωγής αυτοκινήτων, μπήκε σε lockdown την περασμένη εβδομάδα. 

«Και άλλες χώρες ίσως να ακολουθήσουν την πρακτική της Σεντζέν», σύμφωνα με τον Raymond Yeung, οικονομολόγο της ANZ. «Εάν το lockdown επεκταθεί, η ανάπτυξη της Κίνας θα επηρεαστεί σημαντικά», τονίζει. Η ANZ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, έναντι του στόχου της κυβέρνησης για 5,5%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News